Gemeente Laren

Erepenning voor Jaap Blokker

06-09-2010
Burgemeester Elbert Roest reikte afgelopen vrijdag 3 september de Erepenning van de gemeente Laren uit aan de heer Jaap Blokker. De heer Blokker krijgt de gemeentelijke erepenning voor zijn hoogwaardige en onderscheidende inzet voor de Larense gemeenschap. Zo is hij onder andere voorzitter van de sponsorcommissie van de Stichting Laren Jazz Festival, voorzitter van het bestuur van de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland en zet hij zich al vele jaren in voor gehandicapte musici.

Alle ondersteuners voor toekenning van deze erepenning roemen de heer Blokker om zijn hartelijkheid en zijn onvoorwaardelijke en respectvolle inzet voor zijn medemens. Hij houdt er niet van om in het middelpunt te staan, maar geniet liever op de achtergrond van het plezier dat hij de medemens, al dan niet met een beperking, verschaft.

Laren Jazz Festival
De heer Jaap Blokker heeft in 2003, samen met Fred Moreu, het initiatief genomen voor de herstart van het Laren Jazz Festival. Sindsdien is hij als drijvende kracht cruciaal voor het festival. Enerzijds door zijn enorme netwerk bij de sponsoring te betrekken, anderzijds door zijn grote betrokkenheid bij het goede doel: het helpen van gehandicapte musici. Ook is hij zeer betrokken bij de invulling van het programma. Dankzij de door de heer Blokker binnengebrachte sponsoropbrengsten wordt er tijdens het festival hoogwaardige jazz uitgevoerd.

Jaap Blokker is de stille kracht die het mogelijk maakt dat de muzikale talenten van de cliënten van Koninklijke Visio (centrum voor mensen met een visuele beperking) ontwikkeld worden en tot hun recht komen. Tijdens Laren Jazz Festival treedt één van de bands van Visio op in het Elizabeth Kalishuis. Hierbij kunnen zij zich presenteren met hun talenten en niet met hun beperking. Ook genereert Blokker via het Jazz Festival middelen voor de aanschaf van hoogwaardige instrumenten en geluidapparatuur voor tientallen cliënten van Visio.

Daarnaast is hij ook op andere manieren betrokken bij Visio. Onder andere door de organisatie van de jaarlijkse kerstbrunch voor cliënten die niet naar familie zijn tijdens de feestdagen.

Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland Sinds 1985 is de heer Blokker voorzitter van het bestuur van de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland. Deze stichting maakt het mogelijk dat gehandicapte ruiters en zwemmers wekelijks hun sport kunnen beoefenen.

Ieder jaar zorgt Jaap Blokker voor een sinterklaasfeest voor de kinderen en volwassenen. De vrijwilligers waarop de stichting dagelijks een beroep doet, worden door de heer Blokker in de watten gelegd tijdens de jaarlijkse kerstborrel.

Kunstverzameling
Jaap Blokker heeft een kunstverzameling waaruit hij een aantal werken permanent ter beschikking heeft gesteld aan Singer Laren. Ook stelt hij werken tijdelijk beschikbaar voor tentoonstellingen. Daarnaast is hij al lange tijd een belangrijk begunstiger van Singer Laren.