Persbericht EenVandaag

Kiezer wil Paars-plus coalitie

Mocht Mark Rutte het initiatief krijgen om een nieuwe coalitie te gaan onderzoeken, dan moet hij allereerst opnieuw kijken naar een Paars-plus combinatie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Op plek twee staat - ondanks het mislukken van de formatie - de variant van VVD en CDA met PVV. Mochten die beide varianten mislukken dan zou er niet moeten worden gekeken naar een middenkabinet (VVD-PvdA-CDA), maar is er een voorkeur voor een linkse variant met PvdA, CDA, SP, GroenLinks.

CDA schuldig
Kiezers zien het CDA als hoofdschuldige aan het mislukken van de onderhandelingen. De helft (50 procent) van de deelnemers aan het onderzoek wijst naar het CDA. Het besluit van Geert Wilders om te stoppen met onderhandelen wordt door bijna 60 procent van de deelnemers ondersteund.

Kritiek op het CDA is er ook vanuit de eigen CDA-kring. Bijna een derde van de CDA-stemmers vindt dat het CDA zelf schuldig is aan het mislukken van de onderhandelingen. Opvallend is dat vrijwel niemand (minder dan 1 procent) de VVD en Mark Rutte schuldig acht.

De uitslag van het onderzoek wordt gepresenteerd in de uitzending van EenVandaag op Nederland 1, 18.15 uur op zaterdag 4 september.

Over het onderzoek: Aan het onderzoek deden 0.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is uitgevoerd op zaterdag 4 september 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.