64e Airborne Wandeltocht 2010 te Oosterbeek


OOSTERBEEK, 20100822 -- Zaterdag 4 september 2010 wordt in Oosterbeek (bij Arnhem) de 64e editie van de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld gehouden. De Airborne Wandeltocht is een jaarlijks herdenkingsevenement in het kader van de Slag om Arnhem waarbij ruim 32.000 wandelaars worden verwacht. De wandeltocht vormt de aftrap van de Airborne-herdenkingen in Arnhem e.o. later in september.

Dit jaar zal een recordaantal van 37 muziekkorpsen de wandelaars begeleiden tijdens het defilé in de ochtend en bij de intocht in de middag. Het defilé wordt afgenomen door de burgemeester van Renkum, de heer J.P. Gebben en tal van hooggeplaatste vertegenwoordigers van Defensie, Politie, Marechaussee, Airborne-gemeenten en burgerorganisaties, vanaf het podium voor het Airborne Museum. Bezoekers kunnen het defilé om 11.00 uur gadeslaan vanaf de gratis tribune en om 14.00 uur de intocht bijwonen.

Diverse jubilerende organisaties zullen dit jaar hun opwachting maken: Scouting Nederland (100 jaar), de Engelse International Police Association (60 jaar) en de al vele jaren aanwezige Britse Cadet Forces (150 jaar); al deze organisaties zullen op de wandeldag op hun eigen wijze acte de présence geven.

De organisatie verwacht ook dit jaar weer een grote toestroom van wandelaars en bezoekers vanuit het hele land en ook van over de grens. Onder de 30.812 wandelaars in 2009 bevonden zich 17 nationaliteiten. De Nederlandse Spoorwegen verwachten tijdig de werkzaamheden rond station Arnhem te hebben afgerond om de wandelaars met extra in Oosterbeek stoppende intercitytreinen op de plaats van bestemming te brengen. Routebeschrijvingen en openbaar vervoersinformatie zijn te vinden op de website www.airbornewandeltocht.nl, waar tot een dag voor aanvang ook nog startkaarten kunnen worden besteld. De Airborne Wandeltocht maakt deel uit van het Landelijk Wandelprogramma van de KNBLO en wordt in 2011 opgenomen als `cooling-down wandeltocht' in het Via Vierdaagse trainingsprogramma.