Tomatenfestival - 4 & 5 september

31/08/2010 16:40

ARBORETUM KALMTHOUT

Dit weekend is het historische Vangeertenhof in Arboretum Kalmthout de place-to-be voor iedere bourgondiër, hobbykok en tomatenliefhebber. Het tomatenfestival is een zuiderse afsluiter van de zomer en uniek in zijn soort. Je kunt er meer dan alleen naar tomaten kijken. In de tentoonstelling worden ruim 150 verschillende tomatenrassen gepresenteerd, van enkele mag je zelfs proeven. Je staat versteld van de grote variatie aan kleuren, vormen en smaken. Er zijn tegenwoordig meer dan 12.000 verschillende rassen bekend. Wie dacht dat tomaten enkel rood en rond zijn heeft het mis. Van donkerzwart tot bijna wit, van miniatuurtomaatje van amper 1 centimeter groot tot exemplaren van 3,5 kilogram ! Van langwerpig en peervormig tot hartjes en van de typische tomatensmaak tot druiven-, perzik- of appelsmaak, --de variatie is ongekend.

De gepresenteerde tomaten komen uit de verzamelingen van diverse en zeer enthousiaste tuiniers die vol passie bijzondere tomatensoorten kweken. Het is dankzij de jarenlange ervaring en inzet van deze mensen dat vele oude en zeldzame tomatenrassen jaar na jaar zijn blijven bestaan en ze nu aan het publiek kunnen getoond worden. In de tentoonstelling zijn ook de nieuwste tomatenrassen te bewonderen. De veilingen van Hoogstraten en Mechelen alsook het proefstation van Hoogstraten verlenen hun medewerking. Je kunt zelfs een reuzengrote tomatenplant uit een hypermoderne tomatenserre bekijken. Zoals het een botanische tuin past krijg je ook een heleboel achtergrondinformatie bij de tomatenplant.

Wist je :

- dat de aardappel, de tabak en de petunia tot dezelfde familie als de tomaat behoren?

- dat de tomaat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en erg giftig is?

- en is de tomaat nu eigenlijk groente of fruit?

De tomaten worden op prachtige porseleinen borden gepresenteerd die Roos Van de Velde ontwierp voor het Belgische decobedrijf SERAX. Op zaterdag verzorgt kruidenchef Wim Maes -Cook & Herb- demonstraties die je ongetwijfeld inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan en verfijnde tomatenhapjes uit je keuken te toveren.

Kom kijken én proeven!

Heb je de kriebels te pakken en wil je zelf aan de slag, dat kan. Arboretum Kalmthout heeft een grote selectie tomatenzaden van rassen die je gemakkelijk zelf in ons klimaat met succes kunt kweken.

Zaterdag 4 en zondag 5 september 2010 van 10 tot 17 uur.

Toegang op beide dagen : 6 euro / Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Informatie specifiek www.tomatenfestival.be

Informatie algemeen www.arboretumkalmthout.be

Bezoeken zaterdag 4 en zondag 5 september 2010van 10 tot 17 uur

volwassene ¤ 6, kinderen tot 12 jaar gratis

zaterdag 4 september 2010 op inschrijving nocturne vanaf 20 uur

Volwassene ¤ 25, kinderen ¤ 17,50

Contact- & bezoekersadres Heuvel 2, 2920 Kalmthout, BelgiëT +32 (0)3 666 67 41E info@arboretumkalmthout.be

EXTRA INFORMATIE & INTERVIEWS (