Ingezonden persbericht
Stadsherstel A'dam voltooit restauratie Akermolen
Open dagen in eerste weekend september
Met op zondag de familievoorstelling Yurko, het kleinste reusje ter wereld
Iedereen is van harte welkom om in het weekend van 4 en 5 september een bezoek te brengen aan de gerestaureerde Akermolen, voorheen De Oude Molen, in De Aker aan de ringvaart van de Haarlemmermeer. De restauratie is voltooid. Op 1 september wordt de molenstomp officieel geopend. Het weekend daarop is er open huis. In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan afrondende werkzaamheden als de aanleg van het terras, de inrichting van de expositieruimte, de bouw van de steiger.
Tijdens de open dagen staat de koffie en thee klaar van 10.00 uur tot 20.00 uur. In die tijd kan het publiek de molen op zijn gemak bekijken en is men welkom om de tentoonstelling en de filmpjes over de geschiedenis van de molen te zien in de ruimte achter het hoofdgebouw. De waterstaatkundige geschiedenis is in de molen nog goed af te lezen. De oude schepradgang en de vijzelgang zijn nog aanwezig. De overblijfselen ervan kunnen door een glazen vloer in het theehuis worden bekeken.
Tussen 12.00 uur en 17.00 uur staat er naast het gebouw een kraam met informatie over de molen en zijn omgeving en tot 16 uur kan men met het pontje - oftewel het varende terrasvlot - naar de overkant van de ringvaart en terug. De fiets kan meevaren. Het pontje is gefinancierd door de stichting Mainport en Groen.
Zondag 5 september wordt bij de molen de familievoorstelling Yurko opgevoerd. Dit is een muzikaal sprookje over de kleinste reus ter wereld. Aanvang 13.00 uur en 15.00 uur. Voor informatie zie www.wiewalvis.nl
Wie is wie bij de Akermolen?
Het blijkt dat mensen niet precies weten wie nu waarover gaat in De Oude Molen. Zomer 2010 is dit als volgt:
Stadsherstel Amsterdam NV is eigenaar van de Akermolen. Stadsherstel heeft de verantwoordelijkheid voor de restauratie op zich genomen en de voor dat doel benodigde gelden ingezet. Zie voor verdere info: www.stadsherstel.nl.
Ondanks geldelijke ondersteuning van het (voormalig) stadsdeel Osdorp, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fundeon (t.b.v. het realiseren van leerlingbouwplaatsen) en de Rabobank, zullen de restauratiekosten naar verwachting aanzienlijk hoger liggen dan gedekt kan worden uit deze ondersteuning en toekomstige verhuurinkomsten. Andere gelden zijn dus zeer welkom.
Het mooie is dat dit voorziene tekort geen afbreuk heeft gedaan aan de kwaliteit van de restauratie. Bouwer is aannemersbedrijf D.Louman. Deze heeft sinds voorjaar 2009 het werk op zich genomen, nadat bouwbedrijf Hillen en Roosen, de eerste bouwer, failliet was gegaan.
Stadsherstel heeft de molen verhuurd aan Stichting De Vrije Geer. Deze jonge stichting ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke handicap. Een aantal van hen zal het beheer van de Akermolen, inclusief de horeca voor zijn rekening nemen. Het voornemen is om de molen in de zomermaanden te openen tussen 10.00 en 20.00 uur en in de winter tussen 10.00 en 18.00 uur. Maandags is hij gesloten. Zie www.stichtingdevrijegeer.nl
En dan is er stichting De Oude Molen met de werkgroepleden. Deze heeft eerst werkend vanuit de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp en later als stichting het initiatief genomen voor het behoud van de Akermolen. Haar donateurs zijn daarbij van grote steun geweest. En wat betreft hun geld: de stichting heeft het afgelopen jaar tweemaal een donatie van 10.000,- euro gedaan aan Stadsherstel rechtstreeks ten behoeve van de restauratie.
Nu de stichting haar doel heeft bereikt, wil zij zich verder richten op het inzichtelijk maken van de geschiedenis van de molen en van de bestaande en verdwenen omliggende polders. Voor die plannen heeft zij van Stadsherstel een kleine tentoonstellingsruimte tot haar beschikking gekregen voor tijdelijke exposities en voor andere activiteiten die met de geschiedenis van de molen en zijn omgeving te maken hebben. Op 1 juli heeft de stichting De Oude Molen voor de inrichting van deze ruimte en voor de benodigde audiovisuele apparatuur een donatie gekregen van het Schipholfonds. Met dit geld kan de ruimte voor een groot deel in orde gemaakt worden. Het geld dat nog beschikbaar is uit de donaties wil de stichting gebruiken voor de ontwikkeling van materiaal, het maken van powerpoint presentaties en films e.d.
Op de open dagen en in de verdere maand september is in de tentoonstellingsruimte informatie zien over de geschiedenis van de Akermolen, over de inspanningen voor zijn behoud in de afgelopen tien jaar en over het verloop van de restauratie. Dit gebeurt aan de hand van informatiepanelen, powerpoint-presentaties en van films. www.akermolen.nl
Hoe kom je bij de Akermolen?
De Akermolen staat aan het Zwartepad 30, aan de Ringvaart. Het is niet mogelijk om er te parkeren. Hooguit kan men dit doen aan de kop van de Zuiderakerweg of in de wijk achter de molen, maar die mogelijkheden zijn beperkt en in beide gevallen zal men een stukje moeten lopen. Het beste kan men met de fiets komen of met het openbaar vervoer: lijn 1 tot het Ecuplein aan het einde van de Pieter Calandlaan en verder te voet.
Bezoekers uit de Haarlemmermeer kunnen tussen 12 en 16 uur worden overgevaren. Voor inlichtingen kunt u bellen naar F. Raat: 020-619 1083.
Stadsherstel
Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende
organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming van haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten.
De bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.