Tweede editie van spectaculaire operanacht


La Cucina Musicale op 4 september 2010

MONNICKENDAM, 20100818 -- Operaspektakel terug in Monnickendamse haven Tweede La Cucina Musicale belooft nog groter succes Muziekliefhebbers hebben de datum al met pen in hun agenda gezet: zaterdag 4 september 2010. Dan vindt de tweede editie plaats van La Cucina Musicale: een operanacht in Waterland. De eerste editie, in 2009, was een weergaloos succes. Maar liefst 2.500 bezoekers kwamen af op het gratis openluchtconcert in de historische haven van Monnickendam.

En dit jaar, zo laat de organisatie weten, wordt in alle opzichten beter. Wederom wordt er een podium gebouwd van 150 vierkante meter over de haven en wederom kunnen toeschouwers op pontons en in hun bootjes in de haven het evenement gadeslaan. "Maar", zo vertelt Valeria Pachl van de Stichting CultuurNachtWaterland, "de muzikale invulling is op een nog hoger niveau dan bij de eerste editie". Dat is niet alleen te zien aan de geselecteerde muziekstukken, ook de keuze voor het professionele orkest Continuo uit Rotterdam is tekenend.

Net als vorig jaar zal de avond niet bestaan uit een volledige opera, maar uit highlights van de mooiste aria's en duetten uit de rijke opera en operette historie. Zo hoopt de organisatie opnieuw een breed publiek te trekken. Pachl beschrijft haar mooiste moment van vorig jaar: "Jong en oud stonden gezamenlijk geroerd in de haven. Ik heb drie generaties met tranen in hun ogen zien staan. Opa's, kinderen en kleinkinderen. Dat was waarvoor we het gedaan hebben."

Ook de keuze voor de solisten zorgt voor een sprekend affiche. Waterlands eigen Wiebke Göetjes (sopraan) en de internationaal hoog aangeschreven Frank van Aken (tenor) worden geflankeerd door andere grootheden als: Rosalinde Nierop (mezzo sopraan), Fernanda Martino (sopraan) en Nanco de Vries (Bariton). De Vries stal in 2009 de harten van de toehoorders met zijn aangrijpende interpretatie van Votre van Bizet.

In samenspraak met de solisten, het orkest en het Monnickendams en Amsterdams operakoor is een gevarieerd en pakkend programma samengesteld. "Het wordt muziek waar het kippenvel van op je rug gaat staan", zo vertelt de bevlogen voorzitster.

"We willen niet teveel van de verrassing weggeven maar wel dat voor de pauze bijvoorbeeld `Celeste Aida' van Verdi en `Vissi d'Arte' van Puccini ten gehore gebracht zullen worden. Absolute krakers. Na de pauze wordt onder andere `Die Fledermaus' van Strauss gespeeld".

De Operanacht wordt ook dit jaar mogelijk gemaakt door vele betrokken sponsoren, zo benadrukt Pachl. De Monnickendamse ondernemers Leguit en Roos, D. van Geemen & ZN en Hakvoort hebben weer getekend voor de opbouw van podium en pontons. Ook hoofdsponsor Boretti ondersteunt het initiatief weer volledig. Naast deze cruciale sponsoren heeft ook de Monnickendamse middenstand de operanacht definitief omarmd.

Op deze manier, aldus Pachl, blijft het mogelijk om de open en goede sfeer van vorig jaar voort te zetten. "Er zullen betaalde zitplaatsen zijn, beschikbaar na de vakantie, naast de gratis staanplaatsen. We willen de Operanacht toegankelijk houden voor iedereen. En hopelijk zetten mensen de datum dit jaar wat eerder in hun agenda", grapt Pachl. Want vorig jaar sprak ze na afloop vele Noord-Hollanders die het spektakel in 2009 jammerlijk gemist hadden. Dat gebeurt ze hopelijk dit jaar niet.

Stichting CultuurNachtWaterland





Ingezonden persbericht