Gemeente Rotterdam

burgemeester aboutaleb lanceert audiotour langs de brandgrens

01 september 2010 | rotterdam | persbericht

Op zaterdag 4 september om 14.00 uur lanceert burgemeester Ahmed Aboutaleb de audiotour `Langs de brandgrens' in de Jacobustuin in Rotterdam. De audiotour leidt langs de grens van het in mei 1940 verwoeste gebied. Dertig kleine hoorspelen nemen de luisteraar mee naar het oude, verdwenen Rotterdam en zijn bewoners, maar vertellen ook over recenter tijden.

De lancering is onderdeel van het programma `Muziek op en rond de brandgrens' van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, met twintig gratis concerten op markante plekken langs de Brandgrens.

In de Jacobustuin (ingang Jacobusstraat) lanceert burgemeester Aboutaleb de audiotour met het geluidsfragment `Oude Binnenweg'. Voorafgaand spelen musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest blaaskwintetten van Pijper en Escher.

Hierna wordt een stukje van de route gelopen. Het volgende geluidsfragment `Mauritsweg' wordt ter plaatse beluisterd. Het Goethe Instituut is het volgende adres, waar de monoloog `Loed' van Anna Enquist wordt gespeeld door acteur Ruurt De Maesschalck van Bonheur. Ter afsluiting volgt het pianorecital van Dante Boon.

De audiotour is een coproductie van het Historisch Museum en Bonheur Theaterbedrijf. De teksten zijn geschreven door Lex Bohlmeijer en ingesproken door Peter Sonneveld van Bonheur. Het Paleis van Boem zorgde voor de opnames en het geluidsdecor.

De audiotour is gratis te downloaden op www.brandgrens.nl. De download is geschikt voor iPod en MP3 speler. De bijbehorende stadsplattegrond met de brandgrens en locaties van geluidsfragmenten, is te downloaden om uit te printen. MP3 spelers met de audiotour en stadsplattegrond zijn verkrijgbaar bij Rotterdam.info aan de Coolsingel (hoek Binnenwegplein) en in de museumwinkel van het Historisch Museum Rotterdam in het Schielandshuis aan de Korte Hoogstraat 31.