Gemeente Spijkenisse


Special Olympics terug in Spijkenisse


01 september 2010

Poster Special Olympics Regionale Spelen 2010

Spijkenisse is zaterdag 04 september 2010 voor de tweede keer het toneel van een Special Olympics evenement: de Special Olympics Regionale Spelen Spijkenisse 2010.

Dit evenement bezorgt mensen met een verstandelijke beperking vanaf 8 jaar een onvergetelijke sportdag.

Bijna 500 sporters uit de regio komen naar Spijkenisse om mee te doen aan

* atletiek

* handbal

* korfbal

* roeien

* tennis

* voetbal

* zwemmen

De Spelen vinden op verschillende sportlocaties in Spijkenisse én Zwartewaal plaats.

Het concept van Special Olympics is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Shriver (1921-2009), de zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy. Zij begon in 1963 in de Verenigde Staten met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het succes van deze zomerkampen leidde in 1968 tot de oprichting van Special Olympics Incorporated. Inmiddels is Special Olympics uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Deze organiseert in ruim 200 landen, met 500.000 vrijwilligers, het gehele jaar door sporttrainingen en wedstrijden voor meer dan 1,7 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Special Olympics activiteiten vinden op lokaal, regionaal, nationaal én internationaal niveau plaats. In 2004 vonden in Spijkenisse de nationale Special Olympics plaats.

Een fantastische dag
De Stichting Tandem Support, onderdeel van de MEE Plus Groep, is als organisator verantwoordelijk voor het evenement dat 04 september 2010 in Spijkenisse plaatsvindt. De stichting heeft als doelstelling zo veel mogelijk mensen met een beperking in beweging te krijgen, wat naadloos aansluit bij de missie van Special Olympics Nederland. Tandem Support wil van 04 september een fantastische dag maken. Zij doet dat samen met
* de Sportraad Spijkenisse

* atletiekvereniging Spark

* handbalvereniging Olympia

* korfbalvereniging Olympia

* roeivereniging Voorne-Putten

* tennisvereniging LTV De Dalle

* SC Botlek

* zwemvereniging de Kempvis

* gemeente Spijkenisse

Op eigen niveau
Het is voor elke deelnemer mogelijk op zijn of haar eigen niveau deel te nemen en een gouden, zilveren of bronzen medaille te winnen. 's Morgens is er een ronde om te kijken naar de sterkte van de spelers en de teams. Na de lunch komt er een nieuwe indeling en wordt op niveau tegen elkaar gestreden. Dit systeem is uniek en ontwikkeld door Special Olympics. Dat maakt het voor iedereen een leuk en toegankelijk evenement.

Voordelen sportbeoefening
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen zo profiteren van de voordelen die (wedstrijd)sportbeoefening biedt, zoals een verbetering van de conditie en de motorische vaardigheden, een toename van het zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en nieuwe vriendschappen. Daarnaast levert sport voor mensen met een verstandelijke beperking ook een bijdrage aan een positieve beeldvorming bij hun familie, vrienden en het publiek.

Openingsceremonie
De feestelijke officiële opening van de Special Olympics Regionale Spelen Spijkenisse 2010 is om 09.30 uur op de atletiekbaan van Spark. Er is een defilé van de deelnemers en de Special Olympics vlam wordt binnengebracht door Stichting Torch Run.

Na toespraken van de voorzitter van Special Olympics Nederland, Fon Koemans, en burgemeester Mirjam Salet, worden de vlaggen gehesen en wordt de vlam ontstoken. Ook wordt de Special Olympics eed uitgesproken: "Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan."

Meer informatie over de Special Olympics is te vinden op www.tandemsupport.nl onder sportevenementen, Special Olympics Regionale Spelen.

Externe links


* Special Olympics Regionale Spelen Spijkenise [Let op! De website www.tandemsupport.nl opent in een nieuw venster.]
* Tandem Support [Let op! De wensite www.tandemsupport.nl opent in een nieuw venster.]

Interne links


* Verkeersmaatregelen Special Olympics