Blauwvinger Rally pept ernstig zieke kinderen op


ZWOLLE, 20100913 -- Een goed medicijn voor kinderen die zeer ernstig ziek zijn, is hen een dagje meenemen in een mooie, excentrieke auto. Nog voordat dat medicijn is toegediend zie je al dat kinderen helemaal opfleuren, van oor tot oor stralen, zodra ze de auto's zien en horen. Zitten ze eenmaal in zo'n auto, dan moet je heel goed kijken wil je in hen nog dat doodzieke kind zien. De Blauwvinger Rally in Zwolle is daar een perfect voorbeeld van. Zaterdag 4 september werd de Rally voor de vijfde keer verreden. Een lustrumviering dus.

Tot een uur of tien die ochtend verzamelden 50 auto's, (van Ferrari tot Porsche, van Lotus tot TVR en van Maserati tot Spijker) zich achter de oude vrouwengevangenis in Zwolle. Daarna vertrokken de auto's een voor een vanaf het verzamelpunt. Maar eerst werd nog een foto gemaakt van de chauffeur en passagier. Om deze na afloop van de dag als een uniek aandenken mee te kunnen geven.

Vanaf Zwolle ging de tocht richting Schaarsbergen, veelal via landelijke wegen, zodat de kinderen niet alleen genoten van het rijden in die exclusieve (droom)auto, maar ook van de omgeving. Het perfecte weer die dag maakte het mogelijk dat veel auto's met open dak reden. In Schaarsbergen genoten de kinderen en hun chauffeurs plus familie van een uitgebreide maaltijd met drankjes. De Luchtmobiele Brigade leverde de accommodatie hiervoor, en een aantal militairen had zich speciaal voor deze dag aangeboden, zodat het complex gebruikt kon worden voor deze bijzondere rit.

Ter onderbreking en als afleiding konden de deelnemers aan de tocht een gepantserd personeelsvoertuig van binnen bekijken, of ze konden meedoen aan een wedstrijd broekhangen. Voor wie dit allemaal te matjes was, kon aan de bosrand plaatsnemen achter een M16. Daarmee mocht men in aanwezigheid van een instructeur schieten. Uiteraard met losse flodders, maar de impact was er niet minder om.

Na de onderbreking die diende om iedereen weer voldoende aan te laten sterken, ging het tweede deel van de Blauwvinger Rally van start. Kinderen mochten desgewenst wisselen van auto. Zodoende was het plezier twee keer zo groot. De in totaal 160 kilometer lange rally keerde van Schaarsbergen weer terug naar Zwolle. Ook tijdens dit deel ging de tocht over mooie wegen, gelegen in een fraai landschap. Eenmaal in Zwolle aangekomen maakten de auto's nog een ware triomfrit door de binnenstad, om terug te keren bij de vrouwengevangenis, ofwel het Zusje van de Librije.

Daar kon iedereen nog nagenieten, en vooral napraten over de impressies van die dag. En dat bleek hard nodig. Want aan de gezichten van de kinderen was goed te zien, dat die heel veel te vertellen hadden aan de nieuwsgierige ouders en bekenden, die hen stonden op te wachten. Op dezelfde plek werden ook diverse prijzen uitgereikt, alsmede de foto's die eerder op de dag waren gemaakt. Een dj fleurde het geheel op met muziek die goed bij de sfeer en muzikale wensen van de kinderen paste.

Daarna werd het ook echt tijd voor de zieke kinderen om terug te keren naar huis. Want al lijkt een dagje toeren in een mooie, bijzondere en ook kostbare auto een kwestie van gaan zitten en het allemaal ondergaan, het vergt veel energie van hen.

En ook voor sommige chauffeurs werd het rond de klok van zessen die zaterdag tijd om naar huis te gaan. Want wie denkt of dacht dat de Blauwvinger Rally alleen open staat voor rijders uit Zwolle of naaste omgeving, die heeft het grondig mis. Uit alle delen van het land komen bezitters van luxe, sportieve en kostbare auto's naar Overijssel om de zwaar zieke kinderen eenmaal per jaar de `dag van hun leven' te bezorgen.

En dat leverde na afloop van de rit soms bijzondere taferelen op. Dood en ècht doodzieke kinderen, die voor het oog van de buitenstaanders vol energie lijken te zitten, een brede grijns op het gezicht vertonen van blijheid en genot door die mooie rit per auto, naast soms bonken van kerels, die bij het zien van die blijde gezichten op momenten bijkans de tranen in de ogen hadden staan, of die gelaten over de wagen lieten rollen.

-Einde-

Meer informatie omtrent de Blauwvinger Rally.

Idee voor tocht ontstond tijdens uitje van Friesland Bank

De Blauwvinger Rally te Zwolle is heel simpel ontstaan tijdens een boottochtje van de Frieland Bank, waar drie van de huidige bestuursleden, Johan Pierik, Jelger de Kroon en Audey Cornelissen, aan deelnamen. Na ook de ritten van anderen goed te hebben bestudeerd, werd vastgelegd dat het een rit voor de kinderen moest zijn. En niet voor de chauffeurs. In het plan werd ook opgenomen dat bij elke rit in principe een sterrenrestaurant ingepast moet worden in het culinaire onderdeel van de blauwvinger Rally.

Voor elke rit dragen de Isala-klinieken 30 kinderen voor die aan de rally meedoen. De organisatie zelf kiest dan de resterende 20 kinderen uit. Opzet is dat het aantal deelnemers op 50 uitkomt. Onder de zieke kinderen bevinden zich veel kankerpatiëntjes en kinderen die kampen met bijvoorbeeld taaislijmziekte.

De kosten van de Blauwvinger Rally worden gedragen door een grote groep sponsoren. De meesten afkomstig uit en gevestigd in Zwolle of naaste omgeving. Aangezien de organisatie in de rit een culinair element heeft opgenomen, dat dan een sterrenrestaurant dient te zijn, is de Librije te Zwolle als sponsor betrokken bij de Blauwvinger Rally. Jonnie en Thérèse Boer hebben daarom net als vele andere sponsoren hun naam verbonden aan de Blauwvinger Rally. Zo sponsoren zij bijvoorbeeld de catering tijdens de rustpauze in het traject. Daarnaast nemen zij een groot deel van de culinaire kosten die aan de rit verbonden zijn voor hun rekening.

Lekker een paar dagen op vakantie voor vijf gezinnen

Hapimag Nederland, een bedrijf in vakantiewoningen, biedt vijf gezinnen met een ernstig ziek kind een vakantie van enkele dagen aan. Rob Aa uit Raalte, werkzaam voor dit bedrijf, rijdt namelijk zelf mee in de Blauwvinger Rally. Hij kent de zwaar zieke kinderen van eerdere ritten. En hij weet ook hoe welkom het voor een gezin is om eens een aantal dagen helemaal de zorgen van alle dag van zich af te kunnen zetten. Behalve door zelf mee te rijden sponsort hij indirect de rally ook via het bedrijf waarvoor hij werkzaam is.

Raaltenaren bezorgen doodzieke kinderen schitterende dag

Raaltenaren Anton Kamperman, Rob Aa en Andre Groen waren tijdens de vijfde Blauwvinger Rally in Zwolle present als chauffeurs voor twee ernstig zieke kinderen. Kamperman reed in zijn Ferrari mee, Rob Aa in zijn uit Engeland afkomstige TVR en Andre Groen met zijn Lotus Elise. Alle drie hebben iets bijzonders met auto's, vooral uitzonderlijke modellen. Daar genieten ze van, maar ze melden zich ook met enige regelmaat als organisatoren van bijzondere ritten, zoals de Blauwvinger Rally, vragen om chauffeurs met hun auto's. De een kost het een dagje van zijn ouderdomsvoorziening, de ander levert een vrije zaterdag in. Maar wel met alle vormen van genoegen. Zo trof Rob Aa zijn passagier van vorig jaar weer in Zwolle. En beiden raakten à la minute aan de praat over de rit van vorig jaar. Na een jaar spatte de enthousiaste herinnering aan de rit van een jaar eerder nog van het gezicht van zijn nog steeds zwaar ziek zijnde passagier af. Zo lang blijkt een dagje Blauwvinger Rally na te werken.
Niet alleen de zieke kinderen genieten van het evenement. Ook de chauffeurs. Want voor hen zijn die van plezier en dankbaarheid grijnzende kindersmoeltjes de allermooiste beloning die ze voor die dag krijgen kunnen. Want een ding is duidelijk, een mooie auto is wel te koop, gezondheid niet...