Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2010


5 september t/m 31 oktober, Fries Museum en Blokhuispoort, Leeuwarden

LEEUWARDEN, 20100902 -- Op zaterdag 4 september wordt in het Fries Museum de Internationale Fotomanifestatie 2010 geopend. In Land, Country Life in the Urban Age kijkt Noorderlicht naar de gevolgen die urbanisatie heeft voor het platteland. Simultaan is in de Blokhuispoort Warzone te zien, een tentoonstelling over de oorlogservaring van soldaten die naar conflictgebieden zijn uitgezonden. De opening, die begint om 17:00 uur, wordt verricht door schrijver Arno Haijteman, voorzitter van de Zilveren Camera en fotorecensent van de Volkskrant. De manifestatie loopt van 5 september t/m 31 oktober.

Land - Country Life in the Urban Age
Fries Museum

Sinds het begin van de 21ste eeuw woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Wat zijn de gevolgen van deze verschuiving voor het platteland? Is het mogelijk om, tegen alle economische logica in, het rurale leven een herwaardering te geven?

Land - Country Life in the Urban Age legt, aan de hand van een dertigtal fotografen, de symbiotische maar ongelijkwaardige relatie bloot tussen stad en platteland. Landbouw wordt ingericht op grootschalige productie tegen lage kosten, de groeiende vraag naar landbouwproducten versnelt de kap van regenwoud, en gebieden krijgen een nieuwe bestemming door een toenemende behoefte aan water. Tel daarbij op de voortgaande ontginning van steeds schaarsere hulpbronnen, en de economische en demografische
gevolgen van de trek naar de stad, en het is duidelijk: de 21ste eeuw stelt het platteland voor serieuze uitdagingen.

In 2011 vormt Groningen de locatie van het tweede deel van dit tweeluik: Metropolis - City Life in the Urban Age.

Warzone
Blokhuispoort

Verdun, Omaha Beach, Srebrenica, Fallujah. Namen van plekken die verankerd zijn in het collectieve geheugen. Waar het ooit serene landschap veranderde in een slagveld. Waar jonge mannen en vrouwen streden voor geloof, politiek of idealen, hun onschuld verloren, en soms: hun leven.

De begraafplaatsen en geschiedenisboeken herinneren er nog aan, maar het slagveld zelf transformeert nadat de strijd is gestaakt. Tijd wist de sporen uit - de puinhopen geruimd, de kraters overwoekerd. Maar is het innerlijke landschap van de soldaat net zo veerkrachtig als het landschap waarin hij streed?

Warzone staat, aan de hand van werk van topfotografen als Ad van Denderen, Martin Specht, Paul Seawright, Peter van Agtmael en Antonin Kratochvil, stil bij de ervaring van soldaten die in de recente geschiedenis werden uitgezonden naar conflictgebieden.

Op 25 september is in de Blokhuispoort de officiële presentatie van het fotoboek Warzone. Het boek bevat het werk van zo'n veertig (oorlogs)fotografen en essays van Hans Achterhuis, Ko Colijn, Auke Hulst, Sebastian Junger, Jeroen Kramer, Jaus Müller, Joris Voorhoeve en Désirée Verweij.