Stichting Wakker Dier

NK Palingroken maakt einde aan levend zouten van paling (26 augustus 2010)
De organisatie van het Nederlands Kampioenschap Palingroken gooit de palingen dit jaar voor het eerst niet levend of ingevroren in het omstreden zoutbad. De palingen zullen snel en pijnloos worden gedood in wetenschappelijk instituut Imares. Wakker Dier vroeg vorig jaar een verbod op het NK palingroken omdat een feestje met een mishandelde en bedreigde diersoort niet meer bij deze tijd horen. Tot nu toe sterven palingen of langzaam door onderkoeling, of in een zoutbad waarbij hun hele opperhuid langzaam wegbrandt. Wakker Dier is erg blij met deze beslissing omdat de organisatie hiermee toegeeft dat vissen pijn lijden en daarom niet meer levend opengesneden of gezouten mogen worden maar net als andere dieren verdoofd dienen te worden voor de slacht.

De organisatie van het NK palingroken, dat 4 september plaatsvindt in Kortenhoef, heeft georganiseerd dat de palingen met elektrische schok worden verdoofd in de proefopstelling van onderzoeksinstelling Imares. Imares doet al jaren onderzoek aan humane dodingmethode voor vissen. Het onderzoek is zo goed als afgerond, aldus Imares. Nu is het wachten totdat dit apparaat in alle bedrijven in gebruik wordt genomen. In 2008(2) vertelde het Productschap Vis dat in 2009 de meest gekweekte vissoorten in Nederland, paling, tilapia en meerval, verdoofd zouden gaan worden. Nu in 2010 is dit nog steeds niet het geval, maar het einde van het onderzoek lijkt in zicht. Wakker Dier zal campagne voeren totdat alle vis in de Nederlandse supermarkt verlost zijn van de lange doodstrijd, te beginnen met kweekvis.

Paling: bedreigd en mishandeld
Naast de afschuwelijke dodingsmethoden zijn er meerdere redenen om geen paling te eten of hier feestjes om heen te organiseren. De meeste paling wordt wild gevangen als aal en opgekweekt in betonnen bakken. Paling is de meest gekweekte vis in Nederland, maar er bestaan nog geen welzijnsregels voor paling. De sterfte onder aal ligt op 50% . In 2007 werd paling op de IUCN rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet en belandde de glasaal, de larve van de paling, ze op de CITES-lijst (CITES staat voor de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). De paling staat dan ook op de rode lijst van de Viswijzer en Supermarkten beloofden vorig jaar om in de loop van 2010 palingen uit het schap te verwijderen.
---

http://www.aquacultuur.wur.nl/NR/rdonlyres/6376FB66-6D9C-4FE1-84BE-0E09 F57C1468/76606/Managementvaneenpalingkwekerij.pdf

http://www.wakkerdier.nl/persbericht/424/Doorbraak%3A_einde_gruwelijke_ slachtmethode_vis_in_zicht/
http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/vissen.php - Radiospot over vis, en film: Ancilla Tilia stript voor vis.