Acute neurologische behandeling beroerte sterk verbeterd

04/09/2010 07:11

Nederlandse Vereniging voor Neurologie

De acute behandeling van patiënten met een beroerte is in de meeste Nederlandse ziekenhuizen sinds 2009 aanzienlijk sneller gestart dan voorheen. De kansen op herstel zijn daardoor sterk toegenomen. Dat de acute neurologische zorg steeds beter georganiseerd is, blijkt uit getallen verzameld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In januari 2011 verschijnt een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de 'prestatie-indicatoren' 2009. Uit een van die indicatoren blijkt hoe snel patiënten na het optreden van een beroerte een behandeling krijgen met sterke bloedverdunners. Deze zogenoemde trombolyse is slechts geschikt voor een bepaalde groep patiënten en heeft alleen zin in de eerste uren na het ontstaan van een beroerte. Het is daarom erg belangrijk patiënten met symptomen van een beroerte met spoed naar een ziekenhuis te brengen. De getallen verzameld door de IGZ laten zien dat de acute neurologische zorg op dit gebied in de ziekenhuizen steeds beter georganiseerd is. Dit biedt patiënten aanzienlijk betere vooruitzichten op herstel.

In Nederland worden jaarlijks 30.000 patiënten door enige vorm van een CVA getroffen. CVA is de afkorting van cerebrovasculair accident (CVA), de gebruikelijke medische term voor beroerte. De oorzaak van een CVA kan een bloedpropje zijn dat een bloedvat in de hersenen afsluit (infarct) of het barsten van een bloedvat (bloeding). De verschijnselen van een CVA kunnen heel verschillend zijn, zoals verlammingen, spraakstoornissen of problemen bij het zien. De klachten kunnen voorbijgaand of blijvend zijn. Kortdurende CVA's worden ook wel TIA's genoemd (transient ischaemic attack). Daarbij is er tijdelijk sprake van een onvoldoende doorbloeding.

Is een CVA het gevolg van een bloedvatafsluiting, dan kan de patiënt in het acute stadium behandeld worden met trombolyse. Het spreekt voor zich dat het tijdig herkennen en zo mogelijk behandelen van een CVA van groot belang is. Hoe minder tijd verloren gaat, hoe beter de prognose.