het Onderwijsblad nr 13 4 september 2010
Utrecht, 3 september 2010
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 13 van 4 september, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.
Coververhaal: Nieuw en onervaren
Beginnende docenten die goed worden ingewerkt zullen hun school niet snel de rug toekeren. Maar hoe organiseer je dat? Maatjes, coachingstrajecten en intervisie zijn geijkte succesmiddelen. Maar eigenlijk begint het 'inwerken' al bij de sollicitatieprocedure.
Functiemix: beloningsimpuls begint vruchten af te werpen
Leraren in de Randstad maken met de invoering van de functiemix meer kans op een LC-functie dan leraren buiten de Randstad. Driekwart van de scholen in de Randstad heeft de twaalf miljoen euro van 2009 omgezet in meer LC-functies. Maar er is nog een flinke stap nodig om de doelstellingen van 2011 te halen. De rest van Nederland zit nu al op de streefcijfers. Dat blijkt uit een analyse van het Onderwijsblad.
Voor meer over dit verhaal informatie
Het zorgbudget is niet langer veilig
Het huidige demissionaire kabinet wil bezuinigen op de lerarensalarissen. En het zorgbudget is niet langer veilig. Los van de formatieperikelen zijn er inmiddels wel nieuwe feiten duidelijk geworden. Vijf vragen over een toekomstige regering.
Raadselachtige reserves bij expertisecentra
Het aantal zorgleerlingen is de laatste jaren explosief gestegen. Toch blijven er bij de bestuurlijke samenwerkingsverbanden die basisscholen moeten helpen bij de opvang van die zorgenkindjes miljoenen op de plank liggen. Veel zorgclusters leggen buffers aan omdat bij de introductie van passend onderwijs veel ambulant begeleiders hun baan zouden verliezen. Onzin, stelt een onderzoeker. "Een goede ambulant begeleider heeft toch altijd werk?"
Nieuws: Het gaat beter op Friese basisscholen
Drie jaar geleden telde de provincie Friesland nog 26 zeer zwakke basisscholen. Op de jongste lijst van de Onderwijsinspectie staan nog zes Friese scholen.
Nieuws: Geen examens meer als cijfers niet deugen
Als het verschil tussen het cijfer voor het schoolexamen en het centrale examen te groot is, kan een school zijn examenbevoegdheid tijdelijk kwijtraken.
Nieuws: Bijspijkeren van leerlingen 'groeit onstuimig'
In Nederland geven ouders met elkaar zo'n 90 miljoen euro uit aan particuliere instituten die hun kinderen bijspijkeren
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Algemene Onderwijsbond