Ingezonden persbericht


Expositie tekeningen: Martyn F. Overweel / Gijs kast

Opening: Zaterdag 4 september om 19.00 uur
Te bezichtigen t/m 9 oktober 2010
Tijdens de opening is het ook Haagse Museumnacht en Hoogtij #22 English below

LhGWR opent het nieuwe seizoen met twee zeer succesvolle tekenaars die beiden een voorliefde hebben voor handwerk en een rauwe en confronterende beeldtaal hanteren: Martyn F. Overweel en Gijs Kast. Als illustrators voor onder andere Volkskrant Magazine, Hollands Diep, Psy, Winq en Men's Health zijn Overweel en Kast dag in dag uit bezig met de ontwikkelingen in onze maatschappij. Ze zijn de connaisseurs van beurse plekken in onze samenleving en weten deze met hun humoristische tekeningen van pijnlijke situaties en portretten keer op keer kenbaar te maken.

Martyn F. Overweel (NL, 1971) houdt ervan om met zijn situatieschetsen hier en daar plaatsvervangende schaamte op te roepen. Wat bloot kan worden gelegd, wordt ook letterlijk bloot gelegd. In zijn werk wordt schijnbaar zonder opinie het menselijk onvermogen omarmd. An sich voert in de archetypische belevingswereld van Overweel lichtvoetigheid de boventoon. Hij vindt echter de vertaalslagen van zijn onderwerpen in extremen en refereert met veel overtuiging aan het nazitijdperk, de extravagante zijde van de homocultuur of het absurdisme van onze welvaartsmaatschappij. Hierdoor wordt het alledaagse op pijnlijke wijze gerelativeerd.

De portretten van Gijs Kast (NL, 1983) zijn ontdaan van iedere vorm van verheerlijking. Dit levert een confronterende weergave op, die de menselijkheid van de geportretteerde benadrukt. Kast laat zien wat normaliter wordt verhuld en gebruikt zijn humor om de pijnlijke kant van de onthulling 'draaglijk' te maken. Kast haalt het venijn in je naar boven en gunt je het plezier van een sarcastische blik. Het is dan ook niet moeilijk om je te verhouden tot zijn werk.

Exhibition drawings: Martyn F. Overweel / Gijs kast Opening: Saturday 4th of September 19.00 hrs.
Until 9th of October 2010
Also on the 4th of September: Haagse Museumnacht and Hoogtij #22

LhGWR starts the new season with two highly successful artists that share a passion for craftsmanship and both make use of raw and confronting imaging in their drawings: Martyn F. Overweel and Gijs Kast. As illustrators Overweel and Kast work with the developments in our society on a daily basis. They are the 'connaisseurs' of the painful and awkward situations in our lives and present them in their humorous drawings.