Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer open tijdens Museumnacht Den Haag

Tijdens de eerste Haagse Museumnacht, op 4 september 2010, opent ook de Tweede Kamer haar deuren. Tijdens deze nacht wordt aandacht besteed aan het op 29 februari 1972 gehouden historische debat over het voorstel tot vrijlating van 'De Drie van Breda'. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer, waar destijds ook het debat plaats vond, spelen acteurs en actrices delen van het debat na. Toen duurde het debat, inclusief schorsingen, van 14.00 uur tot 03.05 uur. Hieruit is een selectie gemaakt van circa 40 minuten. Geprobeerd is in deze tijdsspanne de essentie van de toenmalige discussie samen te vatten.

De figuren die door de acteurs zullen worden vertolkt zijn de toenmalige minister van Justitie Van Agt en de Kamerleden Wiebenga (PSP), Goudsmit (D'66), Wolff (CPN), De Gaay Fortman (PPR), De Jong (eenmansfractie), Berkhouwer (VVD), Bremen (KVP), Voogd (PvdA), Haars (CHU), Abma (SGP), Jongeling (GPV), Keuning (DS '70), Van Dam (ARP), Koekoek (Boerenpartij), Te Pas (NMP) en de voorzitter Van Thiel (KVP).

De acteurs zijn Joop Keesmaat, die minister Van Agt voor zijn rekening neemt en verder René Vernout, Annelies van der Bie, Piet van der Pas , Mieke Lelyveld, Ellen van Rossum en Margreet Schuemie.

Toegang
De presentatie in de Museumnacht zal zes keer plaatsvinden, vanaf 20.00 uur telkens op het hele uur. De ingang van de Oude Zaal is Binnenhof
1a. Neem uw legitimatiebewijs mee.
Aangezien de activiteit in de Tweede Kamer onderdeel uitmaakt van de Museumnacht zal het publiek over een passe-partout moeten beschikken. Deze zijn bij alle musea in de voorverkoop verkrijgbaar voor EUR 10,--.

Ook via Internet te bestellen (www.museumnachtdenhaag.nl). Het passe-partout kost dan EUR 11,50 en wordt thuisgestuurd. Tijdens de Museumnacht zelf kost het passe-partout EUR 12,50.

Noot voor de redacties (