Nalatenschap Onno Boekhoudt in CODA Museum te Apeldoorn

28/07/2010 14:09

CODA

Nalatenschap Onno Boekhoudt in CODA Museum

4 september t/m 5 december 2010

In de tentoonstelling 'Werk in uitvoering, de nalatenschap van Onno Boekhoudt - sieraden en studies' presenteert CODA Museum in Apeldoorn met trots een groot deel van de erfenis van deze markante en invloedrijke kunstenaar. Na zijn onverwachte overlijden in 2002 verwierf CODA zijn gehele nalatenschap met financiële ondersteuning van de Mondriaan Stichting. Stap voor stap wordt deze enorme collectie, bestaande uit dozen vol schetsboeken, tekeningen, studies, experimenten, brieven, teksten en vele sieraden en objecten, ontsloten en nu voor het eerst getoond aan het publiek.

Bij deze gelegenheid is een boek verschenen met daarin artikelen van Liesbeth den Besten, Ward Schrijver, Michael Rowe en Wim Kuipers. De eindredactie is in handen van Carin Reinders. Deze publicatie, die het leven, het werk en het docentschap van Onno Boekhoudt belicht, is vormgegeven door Arlette Brouwers en gedrukt door de VDA-Groep in Apeldoorn. Het boek is verkrijgbaar in de CODA Winkel voor 34,50 euro.

De expositie van Boekhoudts nalatenschap geeft een blik achter de muur van het atelier. Het biedt niet alleen de gebruikelijke, mooi opgepoetste werken, maar ook een glimp van de kunstenaar tijdens het werkproces. Alle getoonde objecten komen uit de collectie van CODA Museum. Ward Schrijver, interieurarchitect, heeft het concept voor de tentoonstelling ontwikkeld in nauwe samenspraak met CODA.

De tentoonstelling is een ontmoeting met de praktische kant van de museumpraktijk: hoe worden studies, schetsen, tekeningen en proefjes geregistreerd en opgeslagen en hoe kan je het publiek daarover informeren?

Er is door CODA een documentaire gemaakt waarin galeriehouders, studenten en collega's van Onno Boekhoudt vertellen over hun werkrelatie met hem. Onder andere Ted Noten, Paul Derrez van Galerie Ra en Marie-José van den Hout van Galerie Marzee worden hierover geïnterviewd.

Tegelijk met de start van deze expositie begint CODA met het digitaal ontsluiten van haar indrukwekkende collecties op zaal. Dit proces wordt gedemonstreerd via een touchscreen en beamer in de museumzaal.

Onno Roelof Boekhoudt (Hellendoorn, 1944 - Den Hoeve, 2002) werd opgeleid aan de befaamde vakschool in Schoonhoven en de Kunst und Werkschule in Pforzheim. Hij verwierf internationale bekendheid als sieraadontwerper, maar maakte ook objecten, installaties en tekeningen. Voor Boekhoudt was het werkproces, het zoeken en de weg ernaartoe belangrijker dan het eindresultaat. In 1973 richtte hij samen met een aantal collega's de Bond van Oproerige Edelsmeden (de BOEgroep) op, als verzet tegen de in zijn ogen starre en conservatieve houding van sieraadmakers destijds.

Boekhoudt is van grote invloed en waarde geweest voor de (inter)nationale kunstwereld. Jarenlang was hij docent aan de Rietveld Academie, de Hogeschool voor de Kunsten te Kampen en het Royal College of Art in Londen. Zijn werk is opgenomen in collecties van vele musea, zoals het Centraal Museum, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Fries Museum en Power House Museum in Sydney. Na diverse internationale onderscheidingen werd hij in 1996 bekroond met de prestigieuze Francoise van den Bosch Prijs.

Openingstijden CODA Museum:

Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10.00 - 17.30 uur

Donderdag: 10.00 - 20.30 uur

Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur

Zondag: 13.00 - 17.00 uur

Maandag gesloten

www.coda-apeldoorn.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl