Gemeente Maasgouw


Grachtenfestival aan de Maas

Op 4 en 5 september 2010 is het witte stadje Thorn decor van de negende editie van het Grachtenfestival aan de Maas. Het openluchtfestival is bekend om haar bijzondere combinatie van prijswinnende solisten en ensembles, historische locaties en culinaire arrangementen. Dit jaar staat het festival niet alleen in het teken van de klassieke muziek op zondag. Er is nu ook een wervelend jazz & latin festival op zaterdag, met als topsolist Laura Fygi.

Bijzonder aan het Grachtenfestival aan de Maas is dat alle concerten plaatsvinden op unieke, historische locaties. Het middagprogramma speelt zich af in de doorgaans besloten privé-tuinen van monumentale panden in Thorn. 's Avonds trekken de bezoekers naar het imposante Theater Abdijhof voor wervelende openluchtconcerten.

Tijdens het jazz & latin festival op zaterdag 4 september klinkt er pakkende jazz in privé-tuinen en is Theater De Abdijhof het podium voor Cello8ctet Amsterdam en de Maastrichtse big band Swing Design met topsoliste Laura Fygi. Op zondag 5 september vindt het klassieke festival plaats met diverse winnaars van belangrijke prijzen zoals Izhar Elias, Nederlandse Muziekprijs 2010 en Erik Bosgraaf en Frederieke Saeijs en Nino Gvetadze. De befaamde Harmonie St. Michaël van Thorn verzorgt traditioneel het gratis toegankelijke slotconcert.

Het festival biedt aantrekkelijke arrangementen om het concertbezoek te combineren met een culinaire lunch of een heerlijk diner. Daarvoor tovert de organisatie het voormalige huis van de dekanes van het stift van Thorn, nu een privéwoning, om tot een toprestaurant met chef-kok Emmanuel Mertens en vinoloog Hein Schumans aan het roer.

Verrassend samenspel
Van oorsprong is het Grachtenfestival aan de Maas een festival voor klassieke kamermuziek. "We willen onze bezoekers blijven boeien", zegt Lars Deneer, betrokken bij de organisatie van het grachtenfestival. "Dit jaar doen we dat door een verrassend samenspel van diverse muziekgenres, prachtige locaties en heerlijk eten. Daarmee prikkelen we werkelijk alle zintuigen."

Het Grachtenfestival aan de Maas is een samenwerkingsproject met het Amsterdamse Grachtenfestival en wordt ondersteund door de Gemeente Maasgouw en de Provincie Limburg. Het volledige programma en uitgebreide achtergrondinformatie staan op
www.grachtenfestivalaandemaas.nl. Belangstellenden kunnen daar ook hun kaarten of arrangementen boeken.

Meer informatie

www.grachtenfestival-thorn.nl/grachtenfestival

Entreekosten: vanaf EUR15,-

Tijd: 14:00 - 24:00 uur

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00