NISR roept EU op tot actie


DEN BOSCH, 20100903 -- Het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) maakt zich grote zorgen over de aanhoudende uitzettingen van Roma door de Franse regering. Ondanks de brede internationale kritiek op het uitzetten van Roma, gaat Frankrijk onverdroten voort met het terugsturen van Roma naar Bulgarije en Roemenië.

Frankrijk rechtvaardigt haar beleid met een beroep op de EU-regel dat lidstaten burgers uit andere EU-landen na drie maanden het land uit mogen zetten als die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het NISR nuanceert deze bepaling met de aanvullende eis dat de persoon volgens de EU-regelgeving dan tevens ook een `ernstig en acuut gevaar' voor het land in kwestie moet zijn. Een vraag die voor ieder individueel geval door de rechterlijke macht moet worden getoetst op basis van Europese afspraken. Het NISR wijst erop dat zij de indruk heeft dat Roma op collectieve basis worden uitgezet in plaats van dat er naar individuele omstandigheden wordt gekeken. Het NISR benadrukt dat het duidelijk is dat als er Roma in Frankrijk zijn die de wet overtreden, deze de gevolgen onder ogen moeten zien. Maar dat dit niet betekent dat iemand uitgezet mag worden omdat hij Roma is. Net als de VN-commissie inzake uitbanning van rassendiscriminatie (CERD) vreest het NISR voor discriminatie. Joop Worrell, voorzitter van de Raad van Toezicht van het NISR: "Ons bezwaar is dat Roma op collectieve basis worden uitgezet in plaats van dat er naar individuele omstandigheden wordt gekeken. Uitzetting is dan strijdig met het EU-recht. Het is dan ook aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om naleving van de Europees afgesproken regels over het vrije verkeer van EU-burgers binnen de EU door Frankrijk te toetsen. Roma zijn EU-burgers als alle andere, met alle bijbehorende rechten. Het is de taak van de EU om die rechten dan wel te beschermen. Ik vertrouw erop dat, in navolging van Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie), het Europees Parlement en zeker ook onze Nederlandse afgevaardigden, aanstaande dinsdag krachtig stelling nemen tegen dit Franse beleid inzake Roma." Daarnaast verwacht de NISR-voorzitter dat ook de Nederlandse regering haar voorbehoud zal uitspreken: "Aandacht voor deze problematiek op regeringsniveau is belangrijk. In dat licht hoopt het NISR dat de komende regering tevens een impuls gaat geven aan beleidsontwikkeling en verbetering van maatschappelijke kansen voor Sinti en Roma in Nederland."

NISR
Het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) richt zich als onafhankelijk landelijk instituut op de duurzame verbetering van de maatschappelijke positie van Sinti en Roma binnen de Nederlandse samenleving. Het instituut vergaart kennis op het terrein van acceptatie, integratie en participatie van Sinti en Roma, en zet de kennis om in het ontwikkelen en faciliteren van praktisch toepasbare activiteiten door gemeenten en andere instellingen, waarmee de maatschappelijke positie van Sinti en Roma in Nederland versterkt wordt. Voor de verbetering van de maatschappelijke positionering is het NISR voornamelijk actief in de aandachtsgebieden onderwijs, werkgelegenheid, welzijn en cultuur. Het NISR is sinds 1 januari 2010 gevestigd in `s-Hertogenbosch.