IMF moet Pakistan geven, niet lenen
03/09/2010 18:10
Jubilee Nederland
In reactie op het nieuws van gisteren dat het IMF $450 miljoen dollar vrijmaakt voor noodleningen aan Pakistan, waarschuwt Jubilee Nederland - een kenniscentrum op het gebied van de internationale schuldenproblematiek - dat Pakistan zich de schulden die deze lening met zich mee brengt niet kan veroorloven. Naast deze $450 miljoen heeft de Wereldbank aangekondigd een bestaande lening met $100 miljoen te verhogen tot $ 1 miljard. Ook de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) heeft maar liefst US$ 2 miljard aan nieuwe leningen toegezegd.
Reeds nu heeft Pakistan te kampen met een schuld van ongeveer $50 miljard, waarvan de helft aan multilaterale financiers als IMF, Wereldbank en ADB. Per jaar moet Pakistan hierdoor $2,8 miljard aan schuldendiensten afbetalen. Dat is drie keer zoveel als het gezondheidszorgbudget van Pakistan en een derde van wat aan inkomsten op de begroting binnenkomt. En dat in een land waar 60% van de bevolking onder de armoedegrens leeft.
Jubilee Nederland juicht het toe dat het IMF zo snel over de brug komt met broodnodig geld voor de miljoenen getroffenen. Terecht geeft het IMF aan dat deze gelden ten goede moeten komen aan de direct getroffenen. Het was een gift beter geweest dan een lening. Een land als Pakistan, dat al diep in de schulden zit, kan zich in een noodsituatie als deze geen nieuwe lasten veroorloven.
Om de schuldendiensten van Pakistan te verlagen pleit Jubilee Nederland daarom voor kwijtschelding van de multilaterale en bilaterale schulden. Tevens is het essentieel dat nieuwe leningen ontdaan worden van de gebruikelijk IMF voorwaarden op het vlak van economische liberalisering. Juist deze voorwaarden pakken slecht uit voor de gewone bevolking.
Koos de Bruijn, coördinator van Jubilee Nederland: "Pakistaanse middelen moeten in de eerste plaats aangewend worden voor hulp aan de getroffenen en vervolgens aan de wederopbouw van het land. Het moet niet zo kunnen zijn dat een land dat al diep in de schulden zit, verder in de problemen geholpen wordt. Daarom is dit een uitgelezen kans voor de internationale gemeenschap zich van haar goede kant te laten zien en in ieder geval de nieuw gecreëerde schulden kwijt te schelden. De Nederlandse regering moet zich daarvoor binnen het IMF sterk maken."
Het is ook belangrijk er rekening mee te houden dat de bestaande Pakistaanse schulden grotendeels tot stand zijn gekomen onder militaire regeringen. Dit maakt, wat Jubilee Nederland betreft, de hele uitstaande schuld van Pakistan discutabel. Te meer daar leningen vaak verstrekt zijn in verband met het strategische belang van Pakistan in de regio. De Pakistaanse bevolking heeft weinig baat gehad bij de verstrekte leningen en dat was bekend bij de verstrekkers van de leningen. Volgens Jubilee Nederland hebben ook de verschillende bilaterale schuldeisers - waaronder Frankrijk, Duitsland, de VS en Nederland - hierin een verantwoordelijkheid.
http://www.jubileenederland.nl