Gemeente Best

Weer naar school? Liever met fiets!

03-09-2010

Het is zover: het nieuwe schooljaar begint weer! Voor veel ouders de start van een druk ochtendritueel om iedereen op tijd de deur uit te krijgen. Dan is het al snel verleidelijk om de kinderen met de auto weg te brengen. Terwijl het veel milieuvriendelijker, gezonder, veiliger én voordeliger is om de fiets te pakken.

Door de vele auto's bij de scholen ontstaan er vaak onveilige omstandigheden. Al dat blik creëert een onoverzichtelijke situatie waar kleine kinderen zich een weg door moeten banen. Door lopend of met de fiets te komen, wordt het veel vriendelijker en veiliger bij de poort. Bovendien is het goed voor kinderen om (onder begeleiding) zelf te fietsen. Dan zijn ze veel beter voorbereid wanneer ze op hun twaalfde naar het voorgezet onderwijs gaan.

Liever met de fiets

Bereken je voordeel met de Fietscalculator
En wat te denken van de gezondheidsvoordelen? Eigenlijk zou iedereen minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen. Kinderen zelfs twee keer 30 minuten. Door regelmatig te fietsen blijf je fit en kun je gedurende de dag beter opletten op school. Op onze website kun je ervaren wat de positieve effecten van fietsen zijn voor de luchtkwaliteit, de portemonnee en de gezondheid door de Fietscalculator in te vullen. Kijk hiervoor op www.gemeentebest.nl > Leven en wonen > Duurzaamheid > Schone Lucht onder het kopje Liever met de fiets.

Schone lucht kent geen grenzen
De gemeente Best werkt samen met andere gemeenten in de provincie Noord-Brabant aan een schonere lucht voor alle burgers. De luchtkwaliteit in de provincie moet namelijk stukken beter. Vooral het verkeer en de intensieve veehouderij zorgen voor de uitstoot van ongezonde stoffen. En die ongezonde stoffen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en kinderen.

---