Gemeente Den Haag

Achtergrondinformatie

Groene daken in Den Haag


* Laatste wijziging: 03 september 2010

Een groen dak is een dak begroeid met planten. De gemeente Den Haag moedigt de aanleg van groene daken aan. Van 1 juni 2009 tot 1 september 2011 kunnen particuliere woningeigenaren, verenigingen van eigenaren en bedrijven subsidie aanvragen. De subsidie is EUR 25 per vierkante meter aangelegd groen dak.

De gemeente Den Haag wil op deze manier helpen met de kosten voor de aanleg van een groen dak. Maak gebruik van de vele voordelen van een groen dak en help mee onze stad groener te maken! Aantal vierkante meters groen dak per stadsdeel. Aantal vierkante meters groen dak per stadsdeel.

Deze thermometer laat per stadsdeel zien hoeveel vierkante meters groen dak er al is in Den Haag. De daken zijn gemaakt dankzij de subsidieregeling Groene Daken, die tot 1 september 2011 loopt. Ook een groen dak aanleggen? Kijk dan op Subsidie groene daken.

Wat is een groen dak?

Er bestaan 2 verschillende soorten groene daken:

Een extensief groen dak

Op een extensief groen dak groeien grassen, vetplanten en soms kruiden (ook wel sedum genoemd). Een extensief dak vraagt slechts 2 keer per jaar onderhoud (zaailingen van struiken en bomen verwijderen) en je kunt er niet op lopen. De begroeiing kan zich door het gebruik van een voedingslaag grotendeels zelf in stand houden. Afhankelijk van het systeem dat u aanschaft zal er misschien in het begin 1 of 2 keer water gegeven moeten worden. Maar in veel gevallen is dit helemaal niet nodig. Het gewicht van de begroeiing en de onderlagen is beperkt. Hierdoor kunnen deze lagen vaak zonder aanpassing van het dak op (nieuwere) bestaande gebouwen worden aangebracht. Voor gebouwen van voor 1960 zijn vaak wel aanpassingen nodig.

Een intensief groen dak

Een intensief groen dak ziet er nauwelijks anders uit dan een gewone tuin. De begroeiing bestaat meestal uit grassen, kruiden, struiken en zelfs bomen. Eventueel zijn ook paden en terrassen aanwezig. Op intensieve groene daken kunt u ook groente telen. Voorwaarde is dat de dakconstructie hiervoor geschikt is of geschikt wordt gemaakt. Bij de aanleg van een intensief groen dak komt er meer gewicht op het dak dan bij een extensief dak. Dit vraagt om aanpassingen van het dak en om hetzelfde onderhoud als bij een tuin. Raadzaam om hierover ook advies in te winnen bij uw gecertificeerde groenkeur leverancier. Extensieve en intensieve begroeiing

Het groene deel van het dak bestaat van onder naar boven uit:
1. Een wortel afstotend folie op de dakbedekking of de isolatielaag
2. Een vochtafvoerende laag (bijvoorbeeld kleikorrels)
3. Een fitervlies

4. Voedingslaag

5. Sedum
De lagen van een groen dak

Groen op niveau

Wilt u meer weten over de temperatuur van een normaal of een groen dak? Of bent u benieuwd naar de hoeveelheid regen die een groen dak opvangt en afvoert? U leest het in de brochure 'Groen op niveau'.

Verder worden de aanleiding en de doelstelling van de gemeente Den Haag om groene daken te stimuleren besproken. Er wordt dieper ingegaan op de positieve effecten van groene daken en worden de mogelijke varianten uitgebreider besproken. Bovendien wordt er ingezoomd op locaties die geschikt zijn voor een groen dak.

Zie ook


* Poster 'Gun je dak een groen toupetje' (pdf)
* Folder Groene daken (pdf)

* Filmpje 'Groene Daken'

* Filmpje 'Daktuinen'