Gemeente Tiel


Fruit en groente in de beeldende kunst

Van 3 september tot 24 oktober 2010 is er ter gelegenheid van 50 jaar fruitcorso in Tiel in expositieruimte Het Klooster de tentoonstelling ADH - fruit en groente in de kunst te zien. ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is een tentoonstelling waarin hedendaagse beeldend kunstenaars en fotografen laten zien welke rol fruit en groente in hun werk spelen.

In de tentoonstelling is werk opgenomen van - Henny Adank (kleurpotloodtekeningen) - Sjoerd Buisman (bronzen beelden) - George Burggraaff (kleurenfoto's) - Anno Dijkstra (foto van een performance met fruit) - Bernard Heesen (glas) - Adrie Huisman (performer die ook tekeningen maakt) - Rick Koren (bronzen beelden) - Siem van der Marel (glas, Fruit uit de Betuwe) - Holger Niehaus (kleurenfoto's) - Gusta van Oosterhout (keramiek) - Ilona Plaum (kleurenfoto's) - Ger Stallenberg (olieverf schilderijen) - Hilbert Tjalkens en Vera Teunen (installatie met jampotten) - Geke Wouters (objecten gemaakt van groente). Samenstellers van de tentoonstelling zijn Piet Augustijn en Jack van Mildert.

De kunstenaars geven een persoonlijk en vaak eigenzinnige kijk op het omgaan met en het gebruik van fruit en/of groente. Soms worden het onderdelen van een stilleven, in andere gevallen is het voorwerp gemanipuleerd (ingesnoerd, doorboord, versneden) of is de inwerking van de tijd zichtbaar gemaakt. In weer andere gevallen zijn de beeldende mogelijkheden van het voorwerp zelf (jam, sap, schillen, vrucht) ten volle benut om tot aansprekende composities te komen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een vouwblad met informatie over de kunstenaars. Voor het basis- en voortgezet onderwijs in Tiel zijn in samenwerking met De Plantage workshops en lesbrieven ontwikkeld.

Tot en met 23 oktober 2010: ADH - fruit en groente in de kunst. Het Klooster, St. Agnietenstraat 24-26, 4001 NB Tiel, telefoon (0344) 633 611. Open op donderdag 14.00-20.00 uur, vrijdag 14.00-17.00 uur en zaterdag 12.00-17.00 uur.