Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING

10 juni 2010

Nieuw monument in Amsterdam eert belangrijk verzetsman Wally van Hall (1906-1945)

Verzetsmuseum Amsterdam sluit aan met expositie en website

Op vrijdag 3 september 2010 wordt op initiatief van de Stichting Monument Walraven van Hall op het Amsterdamse Frederiksplein, schuin tegenover De Nederlandsche Bank, een monument voor Walraven van Hall (1906-1945) onthuld. Op verzoek van de initiatiefnemers opent het Verzetsmuseum Amsterdam die middag een tentoonstelling, getiteld Wally van Hall. Bankier van het verzet. Daarbij lanceert het museum een website voor de jeugd, waarin het onbaatzuchtige en geweldloze verzet levendig in beeld wordt gebracht.

Wally van Hall gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding aan een ondergrondse bank: het Nationaal Steunfonds (NSF). Deze geheime bank financierde aanvankelijk uitkeringen aan gezinnen van zeelieden - onder de veelzeggende naam Zeemanspot - maar in de loop van 1943 groeide het NSF uit tot bankier van het verzet. Samen met zijn broer Gijs, de latere burgemeester van Amsterdam, en met de hulp van honderden medewerkers slaagde Walraven van Hall/NSF erin ruim 106 miljoen gulden te verzamelen waarmee talloze verzetsactiviteiten werden gefinancierd: illegale kranten, de persoonsbewijzencentrale, gewapend en ongewapend verzet, hulp aan onderduikers, steun aan duizenden gezinnen die in financiële moeilijkheden waren geraakt, en na september 1944 de financiering van 30.000 gezinnen van Spoorwegstakers.

Het verhaal van Wally van Hall raakte na de jaren zeventig van de vorige eeuw in de vergetelheid, al was hij één van de belangrijkste leiders van het verzet. Niet alleen stond hij aan de wieg van het NSF - waardoor veel verzet in Nederland mogelijk werd gemaakt. Hij was ook een cruciale figuur, omdat hij erin slaagde de meningsverschillen tussen verschillende verzetsorganisaties te overbruggen. Aan deze rol dankte hij zijn bijnaam: de olieman.

Wally van Hall, alias Van Tuyll slaagde erin om in ruwweg drie jaar tijd ruim 106 miljoen gulden te 'organiseren' (naar de huidige waarde zo'n 572 miljoen euro) en om bij De Nederlandsche Bank voor 51 miljoen gulden uit de kluis te halen door een slimme wisseltruc met echte en vervalste schatkistpapieren.

Walraven van Hall werd op 27 januari 1945 gearresteerd. Op 12 februari 1945 werd hij in Haarlem gefusilleerd.

Onthulling monument vrijdag 3 september 2010, 16.30 uur, Frederiksplein te Amsterdam.

Aansluitend opening tentoonstelling en lancering van de site www.walravenvanhall.nl in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61.

De tentoonstelling is voor publiek vanaf 4 september 2010 open van di t/m vrij 10.00 - 17.00 uur en za t/m ma en feestdagen 11.00 - 17.00 uur. De einddatum is nog niet bekend.