Hogeschool Windesheim

Persbericht, 31 augustus 2010

Jaarboek KennisSamenleving 2010 levert ideeën voor betere balans tussen kennis en controle

In de door technologie gedomineerde samenleving wordt kennis niet meer primair verzameld om antwoord te krijgen op vragen, maar ook voor de uitoefening van toezicht. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de groeiende relatie tussen kennis en toezicht? Hoe is die veranderde betekenis van kennis in de samenleving in goede banen te leiden?

Het zesde Jaarboek KennisSamenleving geeft onder de titel Inzicht en Toezicht vanuit uiteenlopende gezichtspunten verhelderende antwoorden op deze actuele vragen en plaatst kritische kanttekeningen bij het toenemende belang van toezicht. We leven in een tijd van vergaande individualisering en marktwerking waaruit een flow aan toezicht voortvloeit. Er is een ontwikkeling gaande van tanende sociale cohesie en zelfcontrole die bureaucratie en controle in de hand werken.

De groeiende invloed van informatie- en communicatietechnologie schept een klimaat van omvattende en vaak onzichtbare controle in de publieke ruimte, maar ook in de particuliere levenssfeer. Het jaarboek spoort de nieuwe verschijningsvormen van toezicht op en laat de invloeden, mogelijkheden en gevaren ervan zien. Nieuwe voorbeelden van toezicht zijn elektronische dossiers over burgers, informatievergaring door de politie en in private initiatieven, zoals Google Earth.

Deze systemen maken het mogelijk om op grote schaal verbanden te ontdekken en afwijkingen te achterhalen, zonder dat er duidelijke kennisvragen aan vooraf gaan. Echter: waar liggen de grenzen tussen openbaarheid en privacy? Wie verwerft kennis? Welke rollen spelen burgers, bedrijfsleven en overheid? Wie is de âeigenaarâ van de verworven kennis van en over individuele burgers of groepen van burgers? Het Jaarboek KennisSamenleving 2010 draagt ideeën aan om de toekomst anders in te richten ten behoeve van een betere balans tussen inzicht en toezicht.

Het eerste exemplaar van het boek Inzicht en Toezicht zal Jaap Timmer, lector Veiligheid en Sociale Cohesie aan de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle, op vrijdag 3 september a.s. in Den Haag aanbieden aan de Nationale ombudsman, dr. Alex Brenninkmeijer.