Universiteit van Amsterdam

De Amsterdamse sociale rechtshulp in beeld

Hoe is het fenomeen sociale rechtshulp tot stand gekomen? Hoe vulden rechtswinkels de leemte in de rechtshulp? Wat betekent sociale zekerheid nu en in de toekomst? Deze en andere vragen staan op vrijdag 3 september centraal tijdens het symposium De Amsterdamse rechtshulp in beeld.

Veertig jaar geleden kwam het befaamde zwarte nummer van het juridische maandblad Ars Aequi uit. Hierin werd de advocatuur aangeklaagd als een beroepsgroep die geen interesse had in de problemen van burgers met een smalle beurs. Het begrip 'leemte in de rechtshulp' was geboren en leidde tot de oprichting van rechtswinkels en de ontwikkeling van het specialisme sociale rechtshulp. Tijdens het symposium blikken deskundigen uit de wetenschap en de praktijk terug op veertig jaar sociale rechtshulp. Zij schetsen een beeld van het aantal Amsterdamse rechtswinkels, hun manier van werken en hoe ze tegen hun bestaansrecht aankijken. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de relatie van rechtswinkels en sociale advocatuur anno 2010. Wat hebben ze voor elkaar betekend en wat kunnen ze in de toekomst nog voor elkaar betekenen? Sprekers zijn onder anderen prof. dr. Mies Westerveld, bijzonder hoogleraar Sociale rechtshulp aan de UvA, en mr. dr. Ulco van de Pol, Gemeentelijke Ombudsman Amsterdam.

Het symposium wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Vereniging Sociale Advocatuur Amsterdam en de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Praktische informatie
Het symposium vindt plaats op vrijdag 3 september, aanvang 14.00 uur, in zaal D009 van de Oudemanhuispoort van de UvA (Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam). De toegang is vrij (aanmelden verplicht). Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma en het aanmeldformulier.

Verwijzingen
Volledig programma en aanmeldformulier

Noot voor redacties