Woonbond


30-08-2010

Grootste groene dak in zelfbeheercomplex

Het 25-jarig jubileum van bewonersvereniging De Halve Wereld in Amsterdam, aan de Nieuwe Amstelstraat naast de Stopera, is gevierd met de opening van een nieuwe groene daktuin, de grootste van Amsterdam.

De daktuin werd vorige week feestelijk geopend door Amsterdams wethouder Freek Ossel (Openbare Ruimte en Groen). De afgelopen maanden is in opdracht van eigenaar woningcorporatie Ymere een bijzonder duurzaam vegetatiedak met vetplantjes (sedum) aangelegd op de daken van de Halve Wereld. Het is het grootste groene-dakproject van Amsterdam.

Het complex De Halve Wereld herbergt 118 huishoudens in alle soorten en maten, invaliden, gezinnen, woongroepen, eenpersoonshuishoudens, studenten, senioren en kunstenaars. De bewonersvereniging treedt op als verhuurder in een moeder-dochter- relatie met Ymere. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de binnen- en buitenruimte, de toewijzing van nieuwe bewoners, de administratie en zelfs het innen van de huur. Er zijn veel voordelen verbonden aan zelfbeheer, zeggen bewoners in Het Parool. Het onderhoud is sneller, beter en goedkoper. Je bent overal eerder bij. En ook: In mijn vorige buurt deed ik er 23 jaar over om sociale contacten op te bouwen, hier gaat dat veel sneller. Momenteel zijn er nog zon veertig bewoners actief in het bestuur of in commissies.

De Halve Wereld werd in 1985 opgezet, na de bouw van de metro, als experiment in bewonerszelfbeheer. De toekomstige bewoners van het gebouwencomplex ten zuiden van de Stopera kregen daarbij steun van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die het gemeentelijke woningbedrijf (nu Ymere) van zijn koudwatervrees afhielp.

Het groene dak op De Halve Wereld, circa 450 m2 CO2 absorberende Olivijn-mineralen en circa 1300 m2 sedumdak, is er gekomen mede op verzoek van de bewoners die meer groen in hun woonomgeving willen dan de openbare ruimte toelaat. Bovendien was de dakbedekking inmiddels toe aan renovatie. De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam verstrekte Ymere een subsidie van 20.000 euro voor dit project. Bovendien heeft de gemeente dit complex in het vizier voor onderzoek naar het effect van sedumdaken in de stad. Sedumdaken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu (luchtkwaliteit, geluid, flora en fauna, energiebesparing), belevingswaarde en woongenot. De aanschafkosten zijn hoger, daar staat tegenover dat het dakconstructie tot in de eeuwen blijft bestaan en daarna gerecycled kan worden

De bewonersvereniging gaat ook de groene daken zelf onderhouden.

In het weekend van 3, 4 en 5 september viert de bewonersvereniging haar 25-jarig jubileum. Op vrijdag 3 september is er om 13.30 uur een symposium over ervaringen met zelfbeheer en wonen in de binnenstad. Zaterdag is er een straatfeest.

Bron: Het Parool, vrijdag 27 augustus 2010

Meer over groene daken in Amsterdam:
http://www.groenedaken.amsterdam.nl/