Gemeente Zwolle

115 nationaliteiten in Zwolle

In de gemeente Zwolle wonen 115 verschillende nationaliteiten. Dat zijn er vijf meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie (GBA). In totaal hebben 1952 inwoners een andere dan de Nederlandse nationaliteit in hun paspoort vermeld staan (2005: 1598).

De Turkse nationaliteit komt 243 keer voor in Zwolle, gevolgd door 185 burgers uit de Bondsrepubliek Duitsland. 136 inwoners hebben de Poolse nationaliteit. Er zijn 107 Zwollenaren ingeschreven met een Brits burgerschap. Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers.

Precies 25 inwoners hebben een voor Zwolle unieke nationaliteit. Er is bijvoorbeeld één inwoner met de Algerijnse nationaliteit, één met de Nieuw-Zeelandse en één met de Macedonische nationaliteit. Het overzicht toont dat de herkomst van de verschillende nationaliteiten letterlijk wereldwijd is.

Etniciteit

Het aantal etniciteiten bedraagt 104, eentje meer dan in 2005. In totaal hebben meer dan 18.500 Zwollenaren een andere dan de Nederlandse etniciteit. Onder etniciteit wordt verstaan de identiteit van een groep mensen voor wat betreft onder meer ras, geloofsovertuiging en taal. Gekeken naar etniciteit springen in Zwolle de volgende bevolkingsgroepen eruit:
Indonesië 3124
Turkije 2580
Duitsland 1701
Antillen 1374
Suriname 1202

Definitie

Overigens hanteert de gemeente Zwolle voor het bepalen van de etniciteit (allochtoon of autochtoon) de standaarddefinitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat betekent dat een persoon tot de allochtonen wordt gerekend als ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Een persoon die zelf in het buitenland geboren is, maar wiens ouders beide in Nederland zijn geboren is bij deze definitie een autochtoon.

Voor de bepaling van de herkomst van de allochtonen wordt eerst gekeken naar het geboorteland van de betrokkene. Is deze persoon in Nederland geboren, dan wordt gekeken naar het geboorteland van de moeder. Is de moeder ook in Nederland geboren dan is het geboorteland van de vader bepalend voor de herkomst van de persoon.