Provincie Utrecht

Zoektocht Romeinse muur markeert opening Schatkamer Domplein

Een nieuwe ondergrondse zoektocht markeert op donderdag 2 september de officiële opening van de Schatkamer Domplein en de foyer van het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

In middeleeuwse kelders onder het UCK kan het publiek al sinds 1 juli de tweeduizend jaar verborgen geschiedenis van het Domplein beleven. Een van de trekpleisters is de Romeinse muur, waarvan grote delen vorig jaar werden aangetroffen tijdens de bouwvoorbereidingen.

De Utrechtse gedeputeerde Anneke Raven en wethouder Frits Lintmeijer zullen samen met twee `junior-archeologen' een start maken met de nieuwe zoektocht. Het ondergrondse speurwerk zal mogelijk nieuwe delen van het rijke verleden van het Domplein aan het licht brengen. In een jaar tijd zal stapsgewijs een verbinding worden gemaakt met een nu nog niet voor het publiek toegankelijke `Romeinse' kelder. Geïnteresseerde bezoekers kunnen zich later dit jaar inschrijven om mee te helpen bij de graafwerkzaamheden.

De Schatkamer Domplein is een initiatief van de stichting Domplein 2013, die al eerder de bijzondere licht- en nevelmarkering in de straten rondom het Domplein realiseerde. De bouw van dit ondergrondse publiekscentrum was aanleiding om ook het UCK van een nieuwe foyer te voorzien. In 2013, als Utrecht de Vrede van Utrecht viert, opent de tweede Schatkamer, in het hart van het Domplein, tussen Domtoren en Domkerk. Deze zomer nog werd het gehele Domplein aangewezen als archeologisch Rijksmonument.

Een bezoek aan de Schatkamer Domplein is eigenlijk een reis door de tijd. In een tien minuten durende film, die zich afspeelt op de wanden en gewelven van de kelders, komt tweeduizend jaar geschiedenis voorbij. Met behulp van touchscreens kunnen bezoekers ook zelf speuren naar het verleden van het plein. Tal van 3d-reconstructies, foto's en filmpjes laten zien hoe de plek van het Domplein er vanaf de Romeinse tijd heeft uitgezien.

De bezoeker krijgt ook een kijkje in de wereld van de archeoloog. En later dit jaar is het dus ook mogelijk om samen met een archeoloog op zoek te gaan naar nog onontdekte delen van de Romeinse muur. Een bezoek aan de Schatkamer Domplein wordt gecombineerd met een tour over het Domplein. Een gids of GPS neemt de bezoeker mee langs zichtbare en onzichtbare sporen.

De Schatkamer Domplein is het hele jaar geopend en leuk en leerzaam voor jong en oud. Bezoek is mogelijk op vaste tijden en onder begeleiding van een gids. Alle info en rondleidingen zijn ook beschikbaar in het Engels. Kaartverkoop en start bezoek bij RonDom, Domplein 9, Utrecht, (030) 236 00 10.

Informatie over o.a. reguliere aanvangstijden en toegangsprijzen: www.domtoren.nl.

Informatie over Domplein 2013: www.domplein2013.nl en www.twitter.com/domplein.