Wegwerkers spreken hardrijders rechtstreeks aan


Leden van Het Zwarte Corps krijgen KWAMUTEGEN.nl als uitlaatklep

BILTHOVEN, 20100902 -- Met de boodschap `U bracht wegwerkers in gevaar door te hard rijden' kunnen wegwerkers en wegbeheerders voortaan hardrijders rechtstreeks aanspreken op hun onverantwoord rijgedrag. Samen met Vakvereniging Het Zwarte Corps (de vakbond voor machinegebonden personeel) zet Stichting KWAMUTEGEN het verkeersplatform KWAMUTEGEN.nl in om de veiligheid van wegwerkers te verbeteren.

Overal in Nederland wordt momenteel aan de verbetering van het wegennet gewerkt. Het is onvermijdelijk dat hierdoor verkeershinder ontstaat en dat snelheidsbeperkingen nodig zijn. Dit laatste is nodig om wegwerkers enigszins te beschermen bij het toch al zeer gevaarlijke werken langs de wegen.

Snelheid en agressie
Het komt steeds vaker voor dat wegwerkers door het gedrag van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in gevaar worden gebracht. Niet alleen door te hard rijden ontstaan gevaarlijke situaties. Ook agressie jegens wegwerkers komt steeds vaker voor.

De verkeerswebsite KWAMUTEGEN.nl heeft speciaal voor wegwerkers en wegbeheerders nu de mogelijkheid geopend om wegpiraten op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Vakvereniging Het Zwarte Corps met vele leden in de grond- wegen- en waterbouwsector ondersteunt dit initiatief.

Rechtstreeks aanspreken
Heel eenvoudig, de wegwerker noteert het kenteken van de auto of vrachtwagen en verstuurt via de website KWAMUTEGEN.nl een boodschap als "U bracht wegwerkers in gevaar door te hard rijden". Zowel de verzender als de ontvanger van de boodschap blijven anoniem, de ontvanger ziet alleen dat de boodschap afkomstig is van een wegwerker. De chauffeur zal zich dan hopelijk realiseren dat zijn of haar rijgedrag wegwerkers in gevaar heeft gebracht.

Verkeerswebsite
Het platform KWAMUTEGEN.nl is opgericht door Stichting KWAMUTEGEN die daarmee verkeersdeelnemers in de gelegenheid wil stellen onderling te communiceren over elkaars verkeersgedrag. Verkeer is per definitie `dingen samen doen' en de veiligheid en leefbaarheid is in grote mate afhankelijk van ons gedrag. KWAMUTEGEN werkt zonder winstoogmerk (Algemeen Nut Beoogde Instelling) en biedt in het verlengde van haar doelstellingen, jonge verkeersslachtoffers financiële steun.





Ingezonden persbericht