Royal Haskoning


02-09-2010
Nederland helpt Azerbeidzjan bij hoogwaterbescherming

Dit voorjaar had Azerbeidzjan te maken met hevige overstromingen door de rivieren Araz en Kura. Twee Nederlandse organisaties, ingenieursbureau Royal Haskoning en kennisinstituut Deltares, tekenden een contract met de overheid van Azerbeidzjan om het watermanagement en de hoogwaterbescherming in het land op een hoger plan te brengen. Hiermee wordt de kans op herhaling van rampzalige overstromingen sterk verminderd. Het initiatief voor de samenwerking tussen Nederland en Azerbeidzjan werd genomen door de wederzijdse ambassadeurs, waarna een eerste missie werd uitgevoerd onder leiding van Rijkswaterstaat. Daarna werden de onderhandelingen voortgezet door de organisaties die uiteindelijk in het contract uitmondde. Beide verwachten de komende jaren in Azerbeidzjan betrokken te blijven.
Missie
In Azerbeidzjan vloeien de rivieren Araz en Kura samen en monden uit in de Kaspische Zee. De rivieren die in de Kaukasus ontspringen, voeren in normale omstandigheden beperkte hoeveelheden water af. Dit water wordt in het doorgaans droge deel van Azerbeidzjan voor irrigatie aangewend. Dit voorjaar, door een combinatie van overvloedige regenval in het stroomgebied van de rivieren, maar vermoedelijk ook vanwege de slechte staat van het dijkensysteem, overstroomden grote gebieden in het land met veel schade tot gevolg. De regering van het land heeft zich vervolgens ten doel gesteld hier structurele maatregelen voor te treffen en het watermanagement en de hoogwaterbescherming "up to standard" te brengen. Samenwerking met Nederland werd hiervoor nodig geacht en deze samenwerking is op initiatief van de wederzijdse ambassadeurs tot stand gebracht. De overheidscontacten hebben geleid tot een missie onder leiding van Rijkswaterstaat. Tijdens deze missie werden de overstromingen en de gevolgen ervan in volle omvang duidelijk voor de Nederlanders en werden ter plekke eerste ideeën voor de aanpak ervan uitgewisseld.

Actieplan 2011
Royal Haskoning en Deltares die bij de eerste missie al aanwezig waren hebben vervolgens deze eerste ideeën nader uitgewerkt en afgestemd met het verantwoordelijke ministerie in Azerbeidzjan. Er zal gewerkt worden aan een actieplan voor 2011, om gereed te zijn voor het volgende hoogwaterseizoen. Tegelijk zal ook een programma voor de langere termijn worden ontwikkeld, waarbij het gehele watermanagement in het gebied onder de loep wordt genomen. De activiteiten omvatten niet alleen de analyse van en aanbevelingen voor het technische systeem van rivieren, dijken, dammen en irrigatie. Maar ook zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan kennisoverdracht en organisatie, zodat uiteindelijk lokale partijen het onderhoud en beheer over kunnen nemen. Een goed beheersysteem, in Nederland hoofdzakelijk uitgevoerd door de waterschappen, is namelijk één van de grootste succesfactoren voor de lange termijn.

Nederlandse expertise
De overheid in Azerbeidzjan werd overtuigd van de expertise van beide bedrijven op basis van goede voorbeelden in onder meer New Orleans, Vietnam, Indonesië, Rusland, Verenigd Koninkrijk en uiteraard Nederland zelf. Ook wordt terdege beseft dat een dergelijk programma niet in korte tijd kan worden gerealiseerd. Het contract voorziet dan ook in een langjarige betrokkenheid van beide organisaties bij de ontwikkeling, ontwerp en implementatie van de plannen. Afhankelijk van de verdere invulling van het contract is hiermee een waarde vertegenwoordigd van enkele miljoenen euro's.