Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

2 september 2010, 16.03 uur

Ondanks een stofstorm die het vliegen een aantal dagen onmogelijk maakte, is de Redeployment Task Force (RDTF) vorige week onverminderd doorgegaan met het terughalen van Nederlandse middelen uit Uruzgan. Door de verhuizing is op en rond Camp Hadrian in Deh Rawod steeds minder Nederlands materieel te zien. Ook de onderhoudscontracten worden geleidelijk overgenomen door de opvolgers.

Op het kamp in Tarin Kowt staan volgepakte containers klaar voor transport per jingletruck. Het innamedetachement in Kandahar heeft veel materiaal ontvangen, dat in Deh Rawod en Tarin Kowt is ingenomen. Daarnaast is er een compleet wagenpark ontstaan; tientallen voertuigen zijn per vliegtuig van Kamp Holland naar Kandahar vervoerd. De voertuigen, waaronder de Viking-rupsvoertuigen van de mariniers, wachten op het strategisch vervolgtransport naar Nederland.

Een Apache-helikopter in Afghanistan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Gevechtshandelingen Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn tweemaal ingezet om grondtroepen te ondersteunen in de provincie Uruzgan. Hierbij zijn wapens ingezet.

Dagboek van onze Helden Deze week is de laatste aflevering van de internetserie Dagboek van onze Helden te zien op www.telegraaf.nl/dagboekvanonzehelden. Rémon en Jessica komen aan op Vliegbasis Eindhoven en alle hoofdrolspelers passeren nog een keer de revue.

Somalië - Operatie Ocean Shield

Hr. Ms. De Zeven Provinciën in actie tijdens Operatie Ocean Shield. Foto: ministerie van Defensie

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft vorige week het operatiegebied rond de Golf van Aden verlaten. Hiermee beëindigde zij haar deelname aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield. Het schip zet haar activiteiten voort als stafschip van Standing NATO Response Force Maritime Group 2 in de Middellandse Zee. Momenteel ligt het schip ter reparatie in Kreta.

Caribisch gebied

Met het oog op de snel ontwikkelende tropisch orkaan Earl zijn 16 mariniers en marinemilitairen met verbindingsmaterieel afgelopen zondag met een vliegtuig van de Antilliaanse kustwacht vanaf Curaçao en Aruba overgevlogen naar Sint Maarten en Sint Eustatius.

Ook Hr. Ms. Pelikaan wordt ingezet om hulpgoederen naar Sint Maarten te sturen. - Foto: ministerie van Defensie

De Kustwachtcutter Poema heeft vervolgtransport naar Saba verzorgd, zodat alle drie de Bovenwindse Eilanden militair versterkt zijn. 23 Marechaussees waren al aanwezig op de eilanden. De vooruitgestuurde militairen richtten zich voornamelijk op het opzetten van noodverbindingen en de coördinatie met de lokale rampenstaf.

Operaties in Nederland

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen periode meerdere malen uitgerukt. Eén van de acties betrof een zoektocht naar een vermist bemanningslid van een tanker. Hierbij zijn meerdere Lynx-helikopters ingezet. Naast helikopters namen ook 2 vliegtuigen van de kustwacht deel aan de zoekactie, die in de ochtenduren begon en in de avonduren werd gestaakt.

Militairen van de EOD bereiden de ruiming van een bom voor (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Drukke week voor EOD De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is afgelopen week meerdere malen gealarmeerd en ingezet. Onder meer vanwege een verdacht pakketje in een Delftse woonwijk en een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog bij Hulshorst.

Daarnaast kwam de EOD ook in actie in Pannerden, Oldenzaal en Hoek van Holland. In de 3 gevallen betrof het de vondst van een granaat uit de Tweede Wereldoorlog.