Topell Energy Technology Pioneer van het World Economic forum

02/09/2010 13:42

Topell Energy

Topell Energy Technology Pioneer van het World Economic forum

Den Haag, 1 september 2010

Het World Economic Forum heeft vandaag bekend gemaakt dat Topell Energy B.V. uitverkozen is tot een selecte groep Technology Pioneers 2011. Jaarlijks worden wereldwijd na een uitvoerige selectie innovatieve bedrijven tot Technology Pioneer van het prestigieuze World Economic Forum benoemd. Het gaat om jonge bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe technologieën die een wezenlijke bijdrage leveren aan de verbetering van maatschappij, markt en milieu.

Er is een uitverkiezing voor drie categorieën:


1. Biotechnologie en gezondheid


2. Energie- en milieutechnologie


3. Informatie technologie/New Media

Eerdere, gerenommeerde World Economic Forum Technology Pioneers zijn GOOGLE(C) en TWITTER(C).

Internationale erkenning voor torrefactieproces bij biomassa en voortrekkersrol Topell Energy

De verkiezing tot Technology Pioneer is voor Topell Energy een erkenning van de rol van biomassa voor de verduurzaming van onze elektriciteitsproductie en het toegepaste torrefactieproces van Topell Energy. Bij het torrefactieproces wordt uit houtachtige biomassa-reststromen een hoogwaardige, vaste biobrandstof vervaardigd. Deze biobrandstof zal worden ingezet voor de duurzame productie van elektriciteit.

Deze nieuwe technologie is een doorbraak omdat ze tegen lage kosten een nieuwe biobrandstof realiseert met vergelijkbare brandstofeigenschappen als steenkool. De brandstof is daardoor direct, en op grote schaal, inzetbaar in bestaande elektriciteitscentrales.

Recentelijk is Topell Energy begonnen met de bouw van een torrefactiefabriek in Duiven De eerste biobrandstof zal begin 2011 uit de fabriek komen en gebruikt worden in de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.

Ewout Maaskant, CEO van Topell Energy: "Wij zijn aangenaam verrast door deze internationale erkenning van ons werk. Een uitverkiezing tot Technology Pioneer door de

leiders van het World Economic Forum is een enorme stimulans om op de ingeslagen weg voort te gaan, en een bijdrage te leveren aan een schonere energievoorziening met onze duurzame en hoogwaardige biobrandstof en technologie om die biobrandstof te produceren".

Minister Van den Hoeven van Economische Zaken reageert verheugd: "Ik heb kort geleden de bouw van de fabriek in Duiven mogen starten. Ik geloof sterk in een energiepolitiek die innovatief en economisch houdbaar is. Dat het Nederlandse Topell Energy bij de leiders van het World Economic Forum in de prijzen is gevallen, toont aan dat een nieuwe generatie ondernemers in ons land begrepen heeft wat ze kan bijdragen aan een betere en schonere toekomst. Ik feliciteer Topell Energy van harte met deze mooie uitverkiezing".

Twee belangrijk elementen hebben voor de uitverkiezing de doorslag gegeven: de erkenning dat het gebruik van biomassa essentieel is om wereldwijd duurzame milieudoelstellingen te halen en het gegeven dat de verwerkte biomassa direct zonder aanvullende investeringen verstookt kan worden in bestaande elektriciteitscentrales. Het laatste maakt een duurzame energievoorziening betaalbaar en snel realiseerbaar.

Topell Energy BV is gevestigd in Den Haag. Topell Energy BV (Den Haag), is per 1 januari j.l. ontstaan uit een fusie van Topell BV en Polow Energy Systems BV. Topell Energy is een van de leidende bedrijven in de wereld op het gebied van ontwikkeling van torrefactie-technologie. Haar eerste commerciële fabriek te Duiven (Gelderland) zal naar verwachting begin 2011 starten met de productie van getorrificeerde biomassa (www.topellenergy.com).