Gemeente Dalfsen

Kunstwerk Gerner Marke


02-09-2010

College Dalfsen twijfelt aan het draagvlak bij de inwoners van Dalfsen. De gemeentelijke Kunstcommissie heeft de opdracht gekregen nieuwe ontwerpen aan te dragen.

Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen heeft nog geen besluit genomen over de aankoop van een kunstwerk voor de Gerner Marke. Het college twijfelt aan het draagvlak bij de inwoners van Dalfsen. De gemeentelijke Kunstcommissie heeft de opdracht gekregen nieuwe ontwerpen aan te dragen.

Het advies was om een kunstwerk van Bernd Lohaus uit Antwerpen aan te kopen voor een locatie nabij de Rondweg/Koesteeg. Dit ontwerp bestaat uit vijf balken in Azobe hout. De totale oppervlakte komt neer op ongeveer 5 meter bij 6,5 meter.

Tijdens de informatieavond voor de wijk de Gerner Marke op 27 april bleken de reacties van 30 bewoners gematigd enthousiast terwijl één persoon zich negatief uitliet. Ook het college twijfelt aan het draagvlak voor dit kunstwerk bij de inwoners van Dalfsen. Bovendien vindt het college dat het ontwerp te weinig allure heeft. Er is daarom besloten om de gemeentelijke Kunstcommissie te vragen om naast het ontwerp van Lohaus een aantal andere ontwerpen voor te dragen.

Voor het kunstwerk blijft een bedrag beschikbaar van EUR 100.000. De Kunstcommissie heeft aangegeven dat ze het besluit betreurt maar de opdracht voor de andere ontwerpen aanvaardt. Het is de bedoeling om snel en slagvaardig te handelen.