Politie Haaglanden

Persberichten 2 september

Haaglanden, 02-09-2010

Getuigen van omvangrijke juwelenroof gezocht
Den Haag - De recherche van Bureau Jan Hendrikstraat is op zoek naar mensen die mogelijk meer weten van een sieradenroof in de Haagse binnenstad. Op de vroege ochtend van dinsdag 31 augustus, omstreeks vijf uur, wisten een of meer daders zich via een raam toegang te verschaffen tot warenhuis De Bijenkorf op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat. Vanuit het warenhuis namen de daders voor een aanzienlijk bedrag aan sieraden mee. Hoewel de politie snel ter plaatse was, wist(en) de dader(s) te ontkomen. Al enige tijd voor de inbraak hield één van de verdachten zich enige tijd voor de Bijenkorf op. De man verplaatste zich regelmatig op een donkere fiets met fietstas. Deze verdachte fietste na de inbraak via de Wagenstraat de Gedempte Gracht op. Opvallend is dat de man een grote blauwe Albert Heijntas onder zijn arm droeg.
De politie is op zoek naar mensen die in de uren voorafgaand aan de inbraak of kort daarna iets hebben gezien dat mogelijk verband houdt met de inbraak. De politie is onder meer op zoek naar een man op een fiets die omstreeks 05:00 uur langs de verdachte reed in de richting van de Grote Marktstraat en naar de bestuurder van een witte bestelauto die omstreeks 05:45 uur via de pollers op de Wagenstraat/Gedempte Gracht de Wagenstraat in reed richting Grote Marktstraat. Zij, maar ook andere getuigen, kunnen bellen met de recherche van Bureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Bejaarde tovert bejaard wapen tevoorschijn
Den Haag Een medewerker van een verzorgingstehuis aan de Maurits de Brauwweg keek vreemd op toen een 92-jarige bewoner hem op 1 september een vuurwapen uit 1937 overhandigde. De bejaarde man leverde er ook nog een sigarenblikje met 33 patronen uit 1944 bij. De politie heeft beide zaken in veiligheid gebracht. Volgens de bewoner van het tehuis vond hij het wapen in een overgenomen kastje van een vorige bewoner.

Handhavingsactie politie en HTM
Den Haag Woensdag 1 september organiseerde politie Haaglanden in samenwerking met de HTM, een Integrale tramcontrole (handhavingsactie). De handhavingsactie werd uitgevoerd op de tramlijnen 4 en 9, vanaf de eindpunten aan de Lozerlaan tot en met het enkele eindpunten.

Politie en HTM maakte bij de actie van woensdag in 140 gevallen proces-verbaal op wegens zwartrijden. Controleurs deelde 29 controlekaarten uit. Agenten hielden twee reizigers aan die nog openstaande bekeuringen moesten betalen en maakte in 32 gevallen proces-verbaal op omdat reizigers zich niet konden legitimeren en één keer voor het opgeven van een valse naam en het gooien van afval op straat.

De handhavingsactie maakt onderdeel uit van een serie van meerdere integrale handhavingsacties. Op deze wijze werken politie en HTM samen aan gemeenschappelijke veiligheid in het openbaar vervoer. De handhavingsacties worden zowel in overdag als s avonds uitgevoerd. Zo worden overdag met name de schoolgaande jeugd gecontroleerd en richt de controle in de avonduren zich met name op overlastgevende en agressieve volwassen reizigers. Dit Lik op stuk beleid heeft ook in het verleden bij soortgelijke handhavingsacties tot positieve effecten geleid.

Overval op woning, politie zoekt getuige
Den Haag Op een woning in de Jacob Jordaensstraat is woensdagavond 1 september, even voor middernacht, een overval gepleegd. Agenten die na de melding ter plaatse kwamen troffen in de woning vier personen aan van wie er één vastgebonden zat. De twee gewapende verdachten waren toen al uit de woning gevlucht in de richting van het Hannemanplantsoen. De verdachte met het vuurwapen had het volgende signalement: Turkse man, 20 tot 25 jaar oud, normaal postuur en ongeveer 1.70m lang. Hij droeg een bivakmuts, een zwart jack, lichte spijkerbroek en droeg verslten wit/oranje Nike schoenen, De verdachte met het mes was een man, 20 tot 25 jaar oud, normaal postuur en ongeveer 1.70m lang. Ook hij droeg een bivakmuts en een zwart jack. Verder droeg hij een paar handschoenen. Hebt u informatie die kan helpen de mannen te vinden? Hebt u iets verdachts gezien in de omgeving van de Jacob Jordaensstraat woensdagavond tussen 23.15 en 00.00 uur of denkt u aan de hand van de signalementen te weten wie de verdachten zijn? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Vrouw valt in sloot
Den Haag Woensdag 1 september omstreeks 15.35 uur kregen agenten de opdracht te gaan naar de Binckhorstlaan, waar een vrouw in het water was gevallen. Ter plaatse gekomen bleek dat een 51-jarige vrouw uit Amsterdam in het water was gevallen. Een medewerker van de luchtmacht hielp de vrouw op de kant. De vrouw vertelde dat zij langs de waterkant was gaan zitten en dat zij plotseling in het water viel. De vrouw is nog even door personeel van de GGD nagekeken maar alles bleek in orde te zijn. Zij belde een vriendin die haar zou komen ophalen om naar huis te gaan.

Brandweer dregt na vondst kinderfietsje
Voorburg - Een oplettende buurtbewoner die op 1 september omstreeks 14.00 uur zijn hond uitliet meldde de politie dat hij een onbeheerd kinderfietsje in het water van de vijver nabij de Koningin Wilhelminalaan zag liggen. Omdat leerkrachten van scholen uit de buurt hadden gezien dat die middag kleine kinderen aan het fietsen waren bij de vijver werd er direct groot alarm geslagen. Duikers van de brandweer dregden in de vijver. Gelukkig werd er niets aangetroffen. De politie nam het fietsje mee naar het bureau.

Handgebaar naar politie leidt tot bekeuring
Wassenaar - Surveillerende agenten zagen op 1 september om 11.25 uur dat de bestuurder van een passerende auto zijn middelvinger opstak naar hen. De agenten lieten de man stoppen op het Eikendael om hem hierover aan te spreken. De 56-jarige bestuurder van de auto had allerlei smoezen maar de agenten lieten zich niet ompraten. De agenten gaven de man een proces-verbaal voor belediging.

Meisje gewond bij ongeval
Wateringen Een 16-jarige scooterrijdster raakte woensdag 1 september om 13.00 uur gewond bij een ongeval op de Heulweg met de Harry Hoekstraat. Het meisje reed over de Heulweg en werd ter hoogte van de Harry Hoekstraat aangereden door een 37-jarige automobiliste. Deze bestuurster zag vermoedelijk bij het verlaten van een uitrit het meisje over het hoofd. De GGD vervoerde het slachtoffer met beenletsel naar een ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in.

Onder invloed
Monster De politie hield donderdag 2 september om 01.00 uur een 36-jarige automobilist uit Monster aan op verdenking van het rijden onder invloed. De man werd tijdens een routinecontrole op de Boomaweg staande gehouden. Hij bleek teveel te hebben gedronken en moest mee naar het bureau. De man blies 360 ugl en kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille).

Kassagreep
Delft Een 68-jarige Delftenaar trachtte woensdag 1 september goedkoop aan de drank te komen. De man probeerde om 11.35 uur bij een café aan de Beestenmarkt uit de kassa geld te pakken. De ober zag de man bij de kassa staan terwijl hij een greep in de kassa deed. Hij belde direct de politie. Agenten hielden de man aan. De politie maakte proces-verbaal tegen de man op.

Lastige klant
Delft Agenten hadden donderdag 2 september om 01.00 uur de handen vol aan een 28-jarige Delftenaar. De man veroorzaakte bij een shoarmazaak aan de Papsouwselaan een hoop onrust door in de winkel te schreeuwen en het personeel daarbij uitschold. Agenten die kwamen te bemiddelen, konden de man niet tot bedaren brengen. Hij moest uiteindelijk mee naar het bureau. Na enige uren kalmeerde de man en mocht hij met enkele processen-verbaal het politiebureau weer verlaten.

Scooter en auto botsen
Delft Een 17-jarige scooterrijder en een 34-jarige automobilist, beiden uit Delft, botsten woensdag 1 september om 16.00 uur op de Brasserskade tegen elkaar. De scooter van de 17-jarige raakte daarbij zwaarbeschadigd. De jongen kwam met de schrik vrij. De politie stelt een onderzoek in.

Nat pak
Pijnacker - Op de Nieuwkoopseweg raakte woensdagavond 1 september een motorrijder te water. Rond 21.10 uur kreeg de politie de melding dat er een motor in het water lag. Onbekend was of de bestuurder zichzelf in veiligheid had kunnen brengen. Daar aangekomen bleek dat de 51-jarige motorrijder al op de kant stond. Toen hij zijn motor wilde starten, gleed deze weg en raakte hij te water. De Zoetermeerder kwam met een nat pak en de schrik vrij. De motor moest uit het water getakeld worden.

Politie houdt inbreker in auto aan
Zoetermeer - Politieagenten zagen op 2 september rond 03.00 uur dat twee mannen in de Dunantstraat uit een auto stapten en hard wegrenden. De agenten konden één van de mannen te pakken krijgen ter hoogte van het winkelcentrum Vijverhoek. De 21-jarige man was in het bezit van inbrekerswerktuig en een bivakmuts. Aan het politiebureau trof men in de fouillering van de man sleutels van een scooter aan. Bij de plaats waar de beide mannen waren weggerend trof de politie een scooter aan waarop de sleutels pasten. De scooter bleek gestolen. Onder de zitting van het zadel vond de politie een autoradio die vermoedelijk afkomstig was van diefstal. Uit onderzoek aan de auto die geparkeerd stond in de Dunantstraat bleek dat de mannen de auto hadden willen stelen. De agenten hebben hen hierbij kennelijk gestoord. De verdachte zit nog vast.