Gemeente Veenendaal


College komt met plan van aanpak brede heroverweging

Â

Â
De gemeente Veenendaal heeft een plan van aanpak opgesteld om te komen tot een brede heroverweging van de gemeentefinanciën. Dit plan van aanpak beschrijft het proces dat de gemeente (raad, college, ambtelijke organisatie en andere betrokkenen) volgt bij het bepalen van de bezuinigingsmogelijkheden. Wethouder Marco Verloop: âVeenendaal krijgt te maken met lagere inkomsten van het Rijk. Dat betekent dat we als gemeente moeten bezuinigen. Omdat het om een fors bedrag gaat, zullen de bezuinigingen maatschappelijke effecten hebben. Daarom is het belangrijk de noodzakelijke keuzes zorgvuldig te maken en tijdig te starten met de voorbereiding.â

Â

Om die reden kan en wil het college niet langer wachten op de besluitvorming door het Kabinet. De gemeente start een brede heroverweging, voorlopig uitgaande van de bedragen die de ambtelijke werkgroepen van het Rijk hebben opgesteld. Het brede heroverwegingsproces start nu met een plan van aanpak en leidt in juni 2011 tot de vaststelling van de Kadernota 2012-2015. Daarin worden de resultaten van de heroverweging zichtbaar.

Het Rijk moet stevig bezuinigen om de overheidsfinanciën op nationaal niveau op orde te krijgen.

Â
In de Kadernota 2011-2014 is aangegeven dat dit voor Veenendaal neerkomt op een korting op de algemene uitkering van indicatief 1,55 miljoen euro in 2012. In de jaren daarna loopt deze korting (in combinatie met al bekende bezuinigingen uit de junicirculaire 2010) indicatief op tot 6,4 miljoen euro in 2015. Verloop: âHet exacte bedrag van de bezuiniging is nog niet bekend en hangt af van definitieve keuzes van het Rijk. Bij de behandeling van de Kadernota 2011-2014 is toegezegd het plan van aanpak voor te leggen aan de commissie Bestuur en Middelen. Die belofte lossen we nu in.â De Raad buigt zich over dit voorstel in de vergadering van 30 september aanstaande.