Woonbond



01-09-2010

Aedes en Woonbond zeer teleurgesteld in Van Middelkoop

Aedes vereniging van woningcorporaties en De Nederlandse Woonbond zijn zeer teleurgesteld dat demissionair minister Van Middelkoop, tegen de zin van de Tweede Kamer, onverdroten wil doorgaan met het invoeren van nieuwe Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen. De twee belangenverenigingen beraden zich op te nemen stappen.

Van Middelkoop wil dat woningcorporaties met ingang van 1 januari 2011 negentig procent van de sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens die minder verdienen dan 33 duizend euro per jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De minister negeert hiermee een motie van de Tweede Kamer waarin hij werd opgeroepen om met de Europese Commissie te overleggen over verder uitstel van deze invoeringsdatum.

Aedes en de Woonbond maken zich in een gezamenlijke reactie ernstige zorgen over de gevolgen van de Europese regels. Uit eerder onderzoek bleek dat door de nieuwe regels 650 duizend huishoudens geen passende woning meer kunnen vinden. Vooral huurders met een laag middeninkomen zijn de klos. Goedkope koopwoningen zijn er nauwelijks en particuliere verhuur is voor deze groep onbetaalbaar. 'Ook mensen met bescheiden middeninkomens moeten goed en betaalbaar kunnen wonen en ze moeten iets te kiezen hebben', zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Daarnaast worden gemeenten en corporaties geconfronteerd met fikse implementatieproblemen. Dit wordt een zooitje, verwacht Aedesvoorzitter Marc Calon. Huurders en corporaties weten volstrekt niet waar ze aan toe zijn omdat de Europese regels nog onvoldoende zijn uitgewerkt.

De huurdersorganisatie en de corporaties stellen dat het nu invoeren van de Europese regels rampzalige gevolgen heeft voor de mobiliteit op de woningmarkt. 'Het bewerkstelligen van doorstroming tussen de huurmarkt en de koopmarkt wordt dan een complete illusie. De woningmarkt moet eerst gaan functioneren, daarna kun je dit soort regels geleidelijk invoeren, zegt Calon.

Lees ook het artikel 'Van Middelkoop wil Europese regels snel invoeren' op Aedesnet.