Gemeente Ede

Nieuwsberichten

woensdag, 1 september 2010

Gemeente start met vernieuwen Doolhoflaan

Door: afdeling Communicatie - Hans Vulto

De gemeente Ede gaat dit najaar starten met het vernieuwen van de Doolhoflaan op landgoed Kernhem.

De afgelopen 2 jaar is er veel gepraat over de Doolhoflaan. Deze fraaie monumentale bomenlaan ligt veel Edenaren na aan het hart. Helaas zijn veel bomen in de laan door hun hoge leeftijd in slechte conditie. Eerdere plannen om alle bomen te vervangen stuitten op veel weerstand. Anderen onderschreven de noodzaak daartoe.

Inmiddels is het noodzakelijk geworden de laan gedeeltelijk af te sluiten voor het publiek. Twee bomen zijn inmiddels spontaan omgevallen, de laatste half juli. Gelukkig is daarbij niemand gewond geraakt.

Na overleg met betrokkenen en de gemeenteraad is besloten de minst vitale bomen te vervangen en een slecht deel van de laan in zijn geheel te vernieuwen. Bureau Natuurbalans heeft onderzocht hoe de bomen zo vervangen kunnen worden dat de betekenis voor de vleermuizen in stand kan blijven.

Inmiddels zijn de benodigde vergunningen aangevraagd bij het ministerie van LNV en bij de betreffende gemeentelijke afdeling. Deze aanvraag wordt vandaag gepubliceerd. In totaal moeten 16 bomen gekapt worden en worden 33 bomen herplant met een omtrek van 30-35 cm. Het is de bedoeling de bomen eind oktober tot begin november te kappen en de nieuwe bomen aan te planten.