Gemeente Haren

Open monumentendag 2010

De smaak van de 19e eeuw


01/09/2010

Open monumentendag 2010 Het thema is: 'de smaak van de 19e eeuw'. Met de keuze voor de negentiende eeuw staat op Open Monumentendag een roerige eeuw centraal. Een eeuw met twee gezichten; dat van industriële revolutie en technologische vernieuwingen enerzijds, en dat van teruggrijpen naar eerdere bouwstijlen anderzijds. Een combinatie die heel wat verrassende monumenten heeft opgeleverd.

Het `comité Haren', de Historische Kring 'Old Go' en de gemeente Haren heeft het volgende programma samengesteld.

Vrijdag 10 september

De groepen 7 en 8 van de school De Mikkelhorst hebben zich opgegeven voor de 'Open Monumenten klassendag' bij molen De Hoop. Alle leerlingen ontvangen dan een monumentenkijker. Dit is een blad waarop informatie staat over een molen en een aantal vragen worden gesteld over de molen.

Geïnteresseerde kinderen (groep 7/8 basisschoolleeftijd) kunnen zelf ook een monumentenkijker afhalen bij de balie in het gemeentehuis in de week voorafgaand aan de monumentendag. Kinderen kunnen op een zelfgekozen moment samen met hun ouders bijvoorbeeld zo'n monumentenkijker gaan invullen. Er zijn monumentenkijkers van onder andere 'algemeen monument', molen, schoolgebouw, deftig huis, protestantse kerk, katholieke kerk, boerderij en begraafplaats. Het is handig om een fotocamera mee te nemen om foto's te kunnen maken. De lijst met monumenten is op onze website te vinden: http://www.haren.nl/live/bezoekers/toerismeenrecreatie/monumenten/Monum enten.pag

Zaterdag 11 september

* Excursie per paardentram (met de huifkar van `Powerhorse' uit Onnen) vanaf Dorpskerk te Haren richting vroegere eindhalte in Glimmen (Parallelweg). De excursie begint om 13.30 uur vanaf de Dorpskerk. De excursieleider is Ruurd Leegstra, hij is architectuurhistoricus en restauratiedeskundige. Onderweg zal hij vertellen over de geschiedenis van de paardentram en een aantal bijzondere monumentale gebouwen uit de 19 e eeuw. Er is een stop bij de begraafplaats `De Eshof' met uitleg over onder andere grafsymboliek en het 19 e -eeuwse baarhuisje.
* Om 16.00 uur is er een lezing in de Kooikamp, aan de Rijksstraatweg 15 te Glimmen. De heer Kees van de Ploeg zal vertellen over de architectuur in de 19 e eeuw en over de geschiedenis van de Kooikamp. Hij is expert op het gebied van architectuurgeschiedenis van onder andere van de 19 e en 20 ste eeuw en Cultureel Erfgoed.
* Lezing door de heer Eppo van Koldam, secretaris van de gemeente Haren over de bestuurlijke organisatie van de gemeente Haren in de 19 e eeuw. Locatie: Dorpskerk te Haren om 16.00 uur.
* De dorpskerk zelf is weer de hele dag geopend, ook zal de organist het prachtige monumentale orgel gaan bespelen. De toren is weer te beklimmen van 10.00-16.00 uur.