Gemeente Breda

Vereenvoudiging Bomenverordening Breda

De nieuwe Bomenverordening Breda gaat uit van de bijdrage die een boom levert aan de kwaliteit van de leefomgeving. Het resultaat van de vereenvoudiging van de bomenverordening is een beknopte verordening met
14 artikelen.

Dit is onder andere nodig vanwege het invoeren van de Wet algemene bepalingen omgevings-recht. Belangrijke wijziging is dat in de toekomst het aanvragen van een kapvergunning alleen nodig is voor bomen die op percelen groeien van meer dan 200 m2, met een uitzondering voor waardevolle bomen. âAls het aantal aanvragen voor een kapvergunning met
30% afneemt, leveren we een goede bijdrage aan de dereguleringâ, volgens wethouder Bergkamp. âWaarbij de zorg voor waardevolle bomen onverminderd aandacht behoudtâ. Het college legt de nieuwe Bomenverordening Breda in september voor aan de gemeenteraad.

Bomenverordening Breda
Het blijft nodig om een bomenverordening te hebben met regels voor zowel de openbare ruimte als voor particuliere tuinen. Deze nieuwe verordening is het resultaat van een coproductie tussen gemeente, âgroeneâ organisaties en zakelijke partners zoals kabel- en waterleidingbedrijven. Bomen zijn kwetsbaar: ze groeien langzaam en zijn onmisbaar in het (stedelijk) landschap. De rol die bomen vervullen kan in enkele minuten ongedaan gemaakt worden terwijl herstel tientallen jaren duurt. Overheidsbescherming is dus noodzakelijk. Onderdeel van de nieuwe verordening is een gemeentelijke bomenstructuur, die extra bescherming biedt. Het accent ligt op de structuren die bomen in de stad vormen en minder op de boom zelf. Volgens de nieuwe regels is de belangrijkste vraag bij de afwegingen voor kappen âwelke functie vervult een boom voor gebruikers van de (openbare) ruimte?â. Staat de boom in een kleinere tuin en niet opgenomen op de lijst van monumentale en beeldbepalende bomen, dan is het kappen een zaak van de eigenaar.
Op basis van een onderzoek naar de vergunningaanvragen van de laatste jaren wordt nu voorgesteld om kappen van bomen op percelen kleiner dan
200 m2 zonder vergunning mogelijk te maken. Deze grens kan een goede bijdrage aan de deregulering leveren. Ook is de gedachte dat een boom op een kleiner perceel niet optimaal kan groeien.

Omgevingsvergunning
Met de Bomenverordening Breda beschikt de Gemeente Breda op 1 oktober, als de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingaat, over een actuele verordening. Door de invoering van de Wabo vervalt de kapvergunning als zelfstandige vergunning en maakt voortaan onderdeel uit van de omgevingsvergunning.

Lijst waardevolle bomen
Bij de verordening hoort een lijst van waardevolle bomen. Er bestaat al een lijst van monumentale en beeldbepalende bomen. De nieuwe lijst is ruimer. Er kunnen allerlei bomen op komen te staan die voor de bewoners van de wijk of de stad van belang zijn. Belanghebbenden kunnen bomen voordragen om op deze lijst te plaatsen.

De Commissie Ruimte behandelt het voorstel tot vaststellen van de Bomenverordening Breda 2010 op 7 september 2010. De Gemeenteraad besluit in de raadsvergadering van 30 september 2010.

Breda, 1 september 2010

Te downloaden:
Zie het origineel

* voorstel bomenverordening.pdf