Provincie Flevoland
Provincie geeft kwetsbare jongeren steuntje in de rug

Publicatiedatum: 31 augustus 2010

De provincie investeert een ton in een project waarin kennis, vaardigheden en gedrag van kwetsbare jongeren systematisch kunnen worden beoordeeld en in kaart gebracht. Dat gebeurt door middel van een gericht `assessment' van de laaggeschoolde jongeren met
ontwikkelingsstoornissen en/of gedrags-problemen. Met hulp van de gegevens die daaruit komen, is beter vast te stellen waaraan zij op school behoefte hebben en hoe zij naar de arbeidsmarkt kunnen worden begeleid.

Het project wordt uitgevoerd door Mind at Work, de Universiteit van Amsterdam en het Regionaal Expertisecentrum Flevoland (REC). Gedeputeerde John Bos: "De nood is hoog want voor een grote groep kwetsbare jongeren dreigt langdurige werkloosheid. Zonder concrete maatregelen blijft de arbeidsmarkt voor hen onbereikbaar."

Veel kwetsbare jongeren verlaten het voortgezet speciaal onderwijs zonder startkwalificatie en zonder perspectief op een zinvolle deelname aan de samenleving. De ontwikkeling van talenten, scholing van arbeidsvaardigheden van kwetsbare jongeren is geen vanzelfsprekendheid. Het is lastig voor scholen om competenties, motivatie en sociale context per leerling in kaart te brengen. Bovendien is de keuze binnen het onderwijs voor een aantal kwetsbare jongeren niet realistisch. Anderen hebben juist moeite om hun ambities en mogelijkheden te uiten. Om problemen later in het traject voor te zijn, vraagt dit al op school extra aandacht (signalering, verwachtingsmanagemente en training van vaardigheden).

Het project van Mind at Work, de Universiteit van Amsterdam en het REC voor onderzoek, ontwikkeling en uitvoering van een gerichte assessment bij 14-jarigen vormt niet alleen de basis voor het opstellen van gerichte handelingsplannen in het onderwijs. Ook levert dit relevante `input' voor behandelingsplannen in de jeugdhulpverlening en de jeugdzorg.

Koppeling

De uitval van een grote groep jongeren is een sociaal-maatschappelijk en een economisch vraagstuk. In het overleg tussen de sociale partners is het onderwerp van gesprek. Om de arbeidsparticipatie van kwetsbare jongeren te bevorderen streeft de provincie Flevoland naar een koppeling van de Sociale Agenda en het economische beleid. John Bos: "De focus richt zich op de ontwikkeling en begeleiding van het arbeidspotentieel van kwetsbare jongeren en het versterken van de relatie tussen onderwijs, arbeidsmarkt en zorg. De provincie heeft deze jongeren hard nodig in de toekomst, dus het is in ieders belang om in ze te investeren."