Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


31 augustus 2010

---

Nieuwe synagoge officieël ingewijd

30 augustus 2010
De nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse gemeente is zondag 29 augustus in aanwezigheid van Kroonprins Willem-Alexander officieël ingewijd.

Uniek: want het gebeurt zeer zelden dat er een synagoge nieuw wordt gebouwd. Met 800 zitplaatsen is het de grootste van Nederland.

Opvallend gebouw vol symboliek

Rabbijn Menno ten Brink is trots: "Sober, warm en smaakvol. Precies zoals we wilden". Het grijze blokvormige gebouw doet in eerste instantie niet aan een synagoge denken. Kijk je wat beter, dan ontdek je Joodse elementen. Het gebouw staat symbool voor een tafel. Over het dak hangt een 'tafelkleed' met een patroon van ronde, witgebakken tegels, waarin davidssterren zijn verstopt. Twee grote raampartijen in de vorm van een menora (zevenarmige kandelaar) en de weerkaatsing van de luchten geven het wat massieve gebouw transparantie. Het gebouw is bijna geheel omgeven door water. Op de zijgevel staat een tekst in het Hebreeuws. "Ik heb U altijd aan mijn rechterhand. Zo lang U er bent, vrees ik niet". Menno ten Brink: "Die tekst stond ook op de oude synagoge".

Gebedsruimte en gemeenschapscentrum

Binnen oogt het gebouw licht, ruimtelijk en strak. Er zijn drie verdiepingen met ruimtes voor vieringen, lezingen, film- en theatervoorstellingen en cursussen. De ruimtes zijn ook te huur. De gebedsruimte op de eerste verdieping biedt plaats aan 800 personen. Mannen en vrouwen zitten niet gescheiden. De lange, witte gordijnen hebben een patroon van boomtakken. Ten Brink: "De boom des levens, een symbool van leven en kracht." Naast veel glas is de ruimte geheel in hout opgetrokken, een contrast met de strakke en wat ruwe afwerking van de rest van het gebouw. Bijzonder is de `mikwe': een ritueel reinigingsbad met `levend water', een mix van kraan- en regenwater.

Deel van de Zuidas

Het nieuwe gebouw staat nu nog wat verscholen op het oostelijke puntje van de Zuidas tussen het ROC en Torendael aan de Zuidelijke Wandelweg, vlak naast Zorgvlied. In 2012 verhuist het ROC naar de nieuwe locatie bij de RAI en het stadsdeelkantoor. Dan worden de oude schoolgebouwen gesloopt en krijgt de toegang naar de synagoge meer ruimte. Die ligt nu aan het verlengde van het `wilgenlaantje'. Dit wandellaantje, waar buurtbewoners graag wandelen en hun hond uitlaten, blijft openbaar gebied. Er staat weliswaar nu een hek, maar dat is eenvoudig te openen.

Historie

Steeds meer mensen herontdekken hun joodse identiteit en hebben behoefte daar vorm aan te geven, in sociale, culturele of religieuze zin. De Liberaal Joodse Gemeente (LGJ) heeft nu zeven gemeenten in Nederland. Ruim 1700 leden wonen in Amsterdam en de regio. De LJG Amsterdam werd opgericht in 1931 toen veel Duitse Joden naar Amsterdam vluchtten. Diensten werden ook in de oorlog gehouden tot in 1943. Na de oorlog waren er maar weinig overlevenden. In 1946 vond een kleine groep de kracht om de gemeente weer te gaan opbouwen, tot in 1954 rabbijn Jacob Soetendorp aangesteld werd. Onder zijn leiding kwam een gestage groei tot stand. Eind 20e eeuw voldeed de synagoge aan de Jacob Soetendorpstraat niet meer aan de eisen en was te klein geworden. Het gebouw is verkocht en gesloopt. Daarna zat men enkele jaren aan het Stadionplein in de leegstaande Zuidkapel.

Open voor iedereen

Regelmatig nodigt men vertegenwoordigers van andere godsdiensten uit om in dialoog te gaan, onbekendheid over-en-weer en mogelijk wederzijdse vooroordelen weg te nemen ter bevordering van een goed leefklimaat in de stad.

Open huis

Iedereen, joods of niet, kan het gebouw bezoeken tijdens diensten (vrijdag om 20:00 uur of 18.30 uur en zaterdag (Sjabbat) om 10:00 uur) en bijeenkomsten. Op donderdag 2 september zijn buurtbewoners krijgen de gelegenheid om het nieuwe gebouw donderdag 2 september te bezoeken van 16-19 uur. U bent welkom!

foto synagoge (fotograaf Koos van den Berg)

Ga voor meer informatie naar
www.ljgamsterdam.nl(http://www.ljgamsterdam.nl/)

Op deze pagina

Vol symboliek
Gemeenschapscentrum
Deel van de Zuidas
Historie
Open voor iedereen
Open huis
Informatie

---