Nederlandse Hartstichting
Extra omega 3-vetzuren voorkomen geen hart- of vaataandoening bij
hartinfarctpatiënten
maandag 30 augustus 2010
Extra omega 3-vetzuren voorkomen geen hart- of vaataandoening bij
hartinfarctpatiënten. Vrouwelijke patiënten en diabetici hebben
mogelijk wel baat bij deze vetzuren, afkomstig uit planten en vis. Dat
blijkt uit onderzoek van professor Daan Kromhout van de Wageningen
Universiteit. De Hartstichting steunde dit unieke, langdurige onderzoek
onder bijna 5.000 hartinfarctpatiënten.
Professor Kromhout presenteerde gisteren de resultaten van de Alpha
Omega Studie. Hierin is onderzocht of extra omega 3-vetzuren in voeding
een volgende hart- of vaataandoening bij hartinfarctpatiënten kan
voorkomen.
Verder onderzoek nodig
Het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur verlaagde de kans op
ernstige hart- en vaatziekten bij vrouwelijke hartpatiënten met 25%.
Bij hartpatiënten met diabetes verminderde alfa-linoleenzuur het risico
op ernstige hartritmestoornissen. Omdat deze positieve resultaten niet
hard genoeg zijn, zal verder onderzoek dit nog moeten bevestigen.
Voor het onderzoek smeerden bijna 5.000 hartpatiënten van 60 tot 80
jaar, die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt, ruim 3 jaar lang
margarines op hun brood. De speciaal voor dit onderzoek gemaakte
margarines waren verrijkt met omega 3-vetzuren.
Bekijk de uitleg van professor Kromhout
Groep 1
De ene groep hartpatiënten gebruikte een met visvetzuren verrijkte
margarine. Die bevatte 400 milligram eicosapentaeenzuur (EPA) en
docosahexaeenzuur (DHA).
Groep 2
Een 2e groep ontving 2 gram alfa-linoleenzuur (ALA). Dat komt onder
meer uit sojaolie en walnoten.
Groep 3
Een 3e groep kreeg de combinaties van de verschillende omega
3-vetzuren.
Groep 4
De controlegroep gebruikte een margarine zonder omega 3-vetzuren.
Registratie
Tijdens het project registreerden de onderzoekers bij welke
hartpatiënten opnieuw een hart- of vaataandoening optrad.
Effect bij gezonde personen onbekend
Tijdens de Alpha Omega Studie is niet onderzocht wat het effect is van
toegevoegde omega 3-vetzuren bij gezonde personen. Het is dus onzeker
of de algemene bevolking baat heeft bij het innemen van extra omega
3-vetzuren.
Advies Hartstichting
De Hartstichting blijft adviseren om 2 keer per week vis te eten,
conform de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
Vis bevat immers meer voedingsstoffen dan visvetzuren alleen.