ICare wasbaar maandverband project van Afri-can helpt vrouwen in Kenia


AMSTERDAM, 20100830 -- Bladeren, zand en oude doeken... het enige dat een meisje in Kenia heeft als maandverband. Zou u of uw dochter, zus of nicht zo naar school gaan? Nee! De meisjes in Kenia, waar dit de realiteit is, gaan zo ook niet naar school. Daardoor missen ze elke maand drie tot vijf dagen school. In een land waar vrouwen so wie so al een achterstand hebben en allang blij zijn als ze überhaupt naar school mogen. Er is wel maandverband zoals een ieder dat kent, maar dat kunnen ze niet betalen. Afri-can Foundation gaat hier iets aan doen. Niets nieuws zult u denken, toch wel!

Afri-can is een project aan het opstarten zodat vrouwen in de sloppenwijken van Kisumu in West-Kenia zelf maandverband kunnen gaan maken. Wasbaar maandverband.

Dat is niet alleen een stuk goedkoper en daardoor bereikbaar voor de meisjes, maar het project omvat veel meer:
* Het biedt werkgelegenheid voor vrouwen waardoor ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en dus weer uitzicht hebben op een toekomst;
* De gezondheid van de meisjes verbetert door een betere hygiëne;
* Het doorbreekt taboes rondom seksualiteit en ongesteldheid;
* Het is duurzaam en dus beter voor het milieu, aangezien het geen wegwerp product is.

Afri-can Foundation ondersteunt kleinschalige en inkomsten genererende projecten in Kenia. "Mensen leren vissen in plaats van vis geven is het motto".

In dit geval is dat een fabriek opzetten die door en voor vrouwen gerund wordt. Die ervoor zorgt dat meisjes gewoon naar school kunnen en hun moeders voor hun gezin kunnen zorgen. Geen korte termijnoplossing maar een aanpak die ervoor zorgt dat de positie van vrouwen generatie op generatie verbetert.

De eerste proefmodellen zijn gemaakt en worden op dit moment getest op een aantal Keniaanse scholen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Afri-can wil hier echt mee verder. Voor maar vijf euro heeft een meisje in Kenia straks een heel jaar maandverband. En hoeft ze geen dag school meer te missen.

Voor meer informatie, de blog en het filmpje van de testfase, zie www.afri-can.nl.