Ingezonden persbericht


***PERSBERICHT***

Bekendmaking van de nominaties voor Album van het jaar 2010

Amsterdam, 30 augustus 2010 De Stripschapjaarprijzen, ook wel de Stripschappenningen genoemd, worden sinds 1981 jaarlijks toegekend door Het Stripschap, op voordracht van een onafhankelijke commissie. De Stripschappenningen gaan naar de beste oorspronkelijk Nederlandstalige albums in de categorieën Avontuur en Vermaak, Literair en Jeugd, en naar het beste oorspronkelijk Buitenlandse Album. De Productiejaarprijs wordt toegekend aan iemand uit de wereld van het beeldverhaal die grotendeels achter de schermen werkt. De Stripschapjaarprijs is een bronzen penning met reliëfafbeelding van het stripfiguurtje Sjoert, destijds de mascotte van Het Stripschap. De penning is ontworpen door de in 1987 overleden striptekenaar Henk Albers. De feestelijke uitreiking van de Stripschapjaarprijzen vindt plaats op zaterdag 25 september vanaf 16.00 uur tijdens De Stripdagen in Expo Houten in Houten bij Utrecht. Hierover ontvangt u later meer informatie.

In de categorie Nederlands Jeugd zijn genomineerd: Draken met stekkers, door Edward van de Vendel en Floor de Goede (tekeningen) (uitgeverij Querido) Het eerste album met stripgedichten van Edward van de Vendel en Floor de Goede werd vorig jaar genomineerd. In het tweede album weten de heren het niveau hoog te houden. Komisch, emotioneel, toegankelijk. Het perfecte stripalbum voor ouder en kind. Pipo en zijn verre vaderland, door Wim Meuldijk en Jan van der Voo (tekeningen) (uitgeverij Stripwinkel.nl) Een klassiek verhaal van Pipo de Clown, zo bewerkt en zo modern dat het gisteren gemaakt had kunnen zijn. Oorspronkelijk voorgepubliceerd in Donald Duck en met liefde gerestaureerd. Roboboy de supersnotneus 6: Grote griezels!, door Willy Linthout en Luc Cromheecke (tekeningen) (uitgeverij Catullus) Jarenlang maakten Luc Cromheecke (Plunk!) en Willy Linthout (Het jaar van de olifant, Urbanus) Roboboy de supersnotneus voor Taptoe. De albums verschenen bij versc hillende uitgevers. Het is te hopen dat dit album een voortzetting van de sympathieke serie mogelijk maakt.

-

-

In de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak zijn genomineerd: Haas 1: De weg terug, door Rob van Bavel (tekst) en Fred de Heij (tekeningen) (uitgeverij Don Lawrence Collection) De eerste Nederlandse verzetstrip is de grote hit van het sinds vorig jaar opnieuw uitgebrachte tijdschrift Eppo. Fred de Heijs ruwe tekenstijl past prima bij dit doordachte avonturenverhaal. S1ngle 9: Trio, door Peter de Wit (tekst) en Hanco Kolk (tekst en tekeningen) (uitgeverij De Harmonie) Peter de Wit en Hanco Kolk brengen hun strip in het kielzog van de televisieserie tot nieuwe hoogte door in dit album Stella voor het eerst verliefd te laten worden. Dat kàn niet goed aflopen... Burka Babes 2: Polderburka's, door Peter de Wit (uitgeverij De Harmonie) Bij het eerste deel van deze perfect uitgegeven thema-afleveringen van zijn Volkskrant-strip Sigmund hield Peter de Wit nog vol dat het gewoon om vrouwen met lange jurken ging. In dit deel begint ook bij hem langzaam het sociale commentaar binnen te sl uipen.

-

-

In de categorie Nederlands Literair zijn genomineerd: Wolken, door Wasco (uitgegeven in eigen beheer) Wasco (Henk van der Spoel) bewijst met Wolken dat hij één van de meest eigenzinnige stripmakers van Nederland is. Wolken valt in het bijzonder op door het surrealistische verhaal en de doordachte visualisatie. Een bijzonder stripexperiment dat als `24 hour comic' ver boven het gemiddelde uitstijgt. In de schaduw van mijn lul, door Sam Peeters (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) In deze intelligente en absurdistische vertelling, brengt Peeters in duidelijke platen zonder tekst het leven in beeld van een stadje dat in de schaduw van zijn geslacht ligt. In deze estafette-achtige vertelling, maken God en ander buitenaards volk hun opwachting, maar blijkt de stripmaker zelf een goddelijke schepper. Terug naar Johan, door Michiel van de Pol (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) Een innemende striproman over de puberteit, waarin Van de Pol op volwassen wijze, met zelfreflectie en zelf spot, vertelt over hoe hij en jeugdvriend Johan langzaam uit elkaar groeien.

-

-

In de categorie Buitenlands zijn genomineerd: Lou! 5: Laserninja, door Julien Neel (uitgeverij Glénat) Eén van de leukste en warmste meidenstrips uit Frankrijk weet in Nederland maar slecht z'n publiek te bereiken omdat het nergens wordt voorgepubliceerd en door de uitgever zonder al te veel bombarie op de markt wordt gebracht. Toch is het met z'n soepele mengeling van soap en humor en z'n aansprekende tekenstijl perfect voor moeders en meiden van alle leeftijden. Magasin General 5: Montreal, door Régis Loisel en Jean-Louis Tripp (uitgeverij Casterman) De samenwerking tussen Loisel en Tripp, twee stripmakers die het heel goed zonder elkaar zouden kunnen, levert nu al vijf delen lang een bijzondere reeks op; een ontroerend verhaal over gewone mensen in een koud land waar de lezer met plezier in weg kan dromen. Wilson, door Daniel Clowes (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) Daniel Clowes is één van de grote jongens uit het Amerikaanse striplandschap. Toch gaat hij niet gebukt onder zijn eigen gewicht. Met Wilson weet hij een grappig en af en toe storend beeld te schetsen van een bijzondere man. Ondertussen speelt hij met stijlen en betovert hij de lezer met zijn soepele tekenpen.

-

-

In de categorie Productie zijn genomineerd: Joost Swarte, Cyril Koopmeiners, René Windig en Eddie de Jong, voor de vormgeving en productie van Heinz van H tot Z 1, door Eddie de Jong en René Windig (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) Eén van de grappigste en meest aansprekende Nederlandse gagstrips ooit wordt eindelijk compleet uitgegeven. En wat een uitgave! De strips zijn opnieuw ingekleurd, er is veel achtergrondmateriaal en dat alles in een boek dat je op schoot kunt nemen en waar je uren in kunt verdwijnen. Femke Wubben, voor de vormgeving van Pinokkio, door Winshluss (pseudoniem voor Vincent Paronnaud) (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) Deze genadeloze adaptatie van het oude Pinokkio-verhaal is niet alleen oogverblindend mooi, het is ook tot in de puntjes verzorgd uitgegeven, mede dankzij de grafische vormgeving van Femke Wubben van Studio de Raaf. Nicolaas Matsier, en Hester Meijer en Peter de Raaf, respectievelijk voor de vertaling en lettering van Het boek Genesis, door Robert Crumb (uitgeverij De Harmonie/Oog & Blik/Vrijdag) Crumb vat de bijbel op zijn eigen wijze samen in een mooi uitgegeven en betaalbaar boek, wat terecht één van de grote hits van het afgelopen jaar werd. Wat daarbij nauwelijks opvalt, is hoe kunstig bijbelkenner Nicolaas Matsier diverse bijbelvertalingen naast elkaar heeft gelegd om tot een perfect leesbare tekst te komen en hoe knap het geheel door Hester Meijer en Peter de Raaf in een geheel eigen stijl is geletterd.

-

-

De commissie van de Stripschapprijzen bestaat dit jaar uit de volgende leden: Barbara Stok - winnaar van de Stripschapprijs 2009 Frans Le Roux - stripkenner en medewerker van het Nederlands Stripmuseum Michael Minneboo - stripjournalist Jan-Willem de Vries - stripwinkelier Erwin Brakels - lid van Het Stripschap en daarmee de stem van het volk De commissie staat dit jaar wederom onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn.

Het Stripschap en De Stripdagen De Stripdagen en de uitreiking van de Stripschapprijzen worden jaarlijks georganiseerd door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De doelstelling van deze vereniging is de promotie van het beeldverhaal in al haar facetten. De Stripdagen 2010 vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 september in Expo Houten in Houten. De Stripdagen wordt voor de 42e keer georganiseerd en voor de 37e keer reikt Het Stripschap de Stripschapprijs uit. Dit is de belangrijkste stripprijs van Nederland.

Noot voor redactie: het onderstaande is