Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 30 augustus 2010

Onderwerp; Uitkeringsgerechtigden aan het werk.

Geacht College,

Inleiding

De stijging van de werkloosheid met 20% in 2010 was voor de gemeente leeuwarden de aanleiding samen met 10 contractpartijen op het terrein van re-integratie de manifestatie "Aan de slag" te organiseren. De SP is aangenaam verrast over het feit dat 270 mensen van de 300 een tijdelijk contract is aangeboden. Zowel in de media als op de gemeentelijke website wordt melding gemaakt van het feit dat een honderdtal uitkeringsgerechtigden die zonder een goede reden niet reageerden op de oproep naar de manifestatie te komen, gekort zullen worden op hun uitkering of deze geheel verliezen. Door de introductie van de OM methode worden de werkcoaches nadrukkelijk gestimuleerd om ook op het gebied van handhaving "maatwerk" toe te passen. Een besluit tot het al dan niet opleggen van een maatregel zal na een gesprek met de werkzoekende getoetst en ondertekend moeten worden door een kwaliteitsmedewerker van Sociale zaken alvorens tot die maartegel kan worden overgegaan.

De SP onderschrijft dat iedereen naar eigen vermogen , binnen de wettelijke mogelijkheden, mee moet kunnen en willen doen in onze samenleving. Voor mensen die niet kunnen werken - bijvoorbeeld vanwege een handicap, verslavingen, psychische problemen of dakloosheid - moet een sociaal vangnet blijven bestaan. Mensen die zonder opgaaf van reden zich onttrekken aan maatregelen om aan het arbeidsproces deel te nemen zijn daarvoor dan ook zelf verantwoordelijk. Gelet op het feit dat de uitnodigingen voor de voorlichtingsbijeenkomsten tijdens de vakantieperiode verzonden zijn is het niet ondenkbaar dat een aantal werkzoekenden niet in staat is geweest aan de uitnodiging gehoor te geven.

Vragen

Naar aanleiding van vorenstaande heeft de SP de volgende vragen.


1. Hoe verklaart u het verschil tussen de 500 uitnodigingen aan de voorlichtingsavonden en de 300 die daadwerkelijke deelname aan de manifestatie "Aan de slag ".?
2. Kunt u aangeven welke contractpartijen op het terrein van re-integratie aan de manifestatie deelnamen?
3. Bent u bereid naast de beantwoording van deze vragen, als bijlage, de geanonimiseerde uitnodigingen aan de werkzoekenden bij te voegen?
4. Van de 300 deelnemers is een aantal van 30 werkzoekenden er niet in geslaagd werk te vinden. Kunt u een indicatie geven waaraan dat lag, opleiding, handicap of andere reden?
5. Hoeveel van de 270 werkzoekenden zijn op basis van het CAO loon anders dan bij een re-integratiebureau , bij een werkgever aan de slag gegaan?
6. Bent u bereid de groep van 270 personen met een tijdelijk arbeidscontract te monitoren en per kwartaal aan te geven hoe dit verloopt en welk aantal na afloop van het eerste half jaar een vervolgtraject krijgt aangeboden bij dezelfde of een andere werkgever?
7. Bent u bereid om na het verstrijken van de beroepstermijnen aan te geven hoeveel uitkeringen met welk percentage gekort zij dan wel geheel zijn beëindigd?

Wij verzoeken het College om binnen de daarvoor gestelde termijn de vragen schriftelijk te beantwoorden