Unie van Waterschappen
Maandag, 30. Augustus 2010
Waterschappen bestrijden wateroverlast
Het bestrijden van wateroverlast is één van de belangrijkste taken van de waterschappen. De klimaatverandering en de daarmee samenhangende stijging van de zeespiegel, nattere winters en meer neerslag in de zomerperioden vragen een ander waterbeheer in de 21e eeuw en meer ruimte voor water.
Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten spraken in het Nationaal Bestuursakkoord Water-Actueel af dat de regionale watersystemen in 2015 op orde moeten zijn. Samenwerking en afstemming tussen de overheden is hierbij erg belangrijk.
Maatregelen
De watertoets is een belangrijk instrument om water mee te laten tellen. Kwelwater kan voor grote overlast zorgen. Daarom plaatsen waterschappen bij hoogwater op veel plaatsen pompen die het water weer over de dijk pompen. Om wateroverlast van beken te voorkomen voeren de waterschappen verbeteringsprojecten uit. Waar er geen ruimte is om beken breder te maken is de aanleg van regenwaterbuffers een goed alternatief.
Watersysteem
Het Nederlandse watersysteem is een ingenieus netwerk van dijken, sloten, kanalen, gemalen, stuwen en zuiveringsinstallaties, dat het overtollige water afvoert, water voor natuur en landbouw regelt en de waterkwaliteit op orde houdt. Dit systeem is voor de gewone burger vrijwel onzichtbaar. Honderden professionals van de waterschappen en Rijkswaterstaat bedienen en onderhouden dit dagelijks voor ons allemaal.