Trots op Nederland

Nieuws

30 aug 2010 | Rita Verdonk laat zich niet kisten

Pijnacker - Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 behaalde Rita Verdonk -toen nog VVD- 620.555 voorkeurstemmen. Dat waren er 67.355 méér dan lijstrekker Marc Rutte. Haar vreemdelingenbeleid sprak velen aan. De VVD stond op zijn kop: "wat nu". In een bewogen partijcongres koos men uiteindelijk voor Rutte. Later is ze zelfs door de VVD uit de Tweede Kamerfractie gezet. Enkele weken daarna richtte ze de beweging Trots op Nederland (Trots) op.

Door Jan Wenteler

Vervolgens kreeg de inwoonster van Pijnacker-Nootdorp met veel tegenwind te maken. Allerlei interne conflicten deden haar zaak geen goed. `IJzeren Rita' kreeg het moeilijk. Er ontstonden wat roestvlekjes. Bij de laatst gehouden Tweede Kamerverkiezingen raakte ze zelfs haar zetel kwijt en uiteindelijk is Geert Wilders, maar dan in een extremere vorm, met haar gedachtegoed aan de haal gegaan.

Een en ander is haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Het ergste van allemaal", zo zei ze op 28 augustus tijdens een bijeenkomst in de Soete Suikerbol in Pijnacker, "vind ik dat de mensen, die via Trots op Nederland in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp zijn gekomen, onder een andere naam verder zijn gegaan. Ik ervaar dit als een dolksteek in mijn rug. Dat heeft me veel pijn gedaan. Het zou om financiële redenen gebeurd zijn. Een nadere uitleg heb ik nooit gekregen. Het is bij één mailtje gebleven dat me in de nacht van de verkiezingen bereikt heeft. Alle banden zijn verbroken. Ik ben daar niet alleen teleurgesteld over, het heeft me ook heel veel pijn gedaan. "

Strijdbaar
"Maar" zegt Verdonk (55) "wie denkt dat Rita nu bij de pakken neer is gaan zitten heeft het mis. Ik ben nog steeds strijdbaar omdat ik er van overtuigd ben dat Trots een goed programma heeft. Centraal daarin staan de burgers. Luisteren en luisteren, dat is mijn boodschap. Ons programma stond steeds in de top drie. Ja, ook het financiële hoofdstuk zag er goed uit, maar het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft het nooit door willen rekenen en via de radio of in televisieprogramma' s kwam ik bijna niet aan bod. Had ik maar een héél klein beetje van de tijd van Job Cohen, van Femke Halsema of van Alexander Pechtold gehad. Die waren niet van het scherm te branden. Dan had ik veel uit kunnen leggen."

Bijvoorbeeld over haar `vlaktaks' van 25 procent belasting in combinatie met het afschaffen van andere belastingen, zoals de overdrachtbelasting en de successierechten. Over het `snijden' in het aantal ambtenaren of het `bevriezen' van uitkeringen en salarissen in de publieke sector, met uitzondering die van de politie. "Daar zou zelfs geld bij moeten. Het hoofdstuk veiligheid is voor ons een belangrijk speerpunt." Ze breekt ook een lans voor de positie van slachtoffers van misdrijven. "Vaak is er meer aandacht voor de dader dan voor het slachtoffer. Ik vind ook dat men zijn eigendommen mag beschermen. Nu word je daar voor gestraft terwijl de dader vrij rond mag blijven lopen. Te gek voor woorden."

Ze keek zaterdag óók nog even terug naar al die gemeentelijke herindelingen die nu plaats vinden. "Die stoomwals gaat maar door. Laat de mensen dat nou toch zélf beslissen. Al die herindelingen hebben niet
-zoals men steeds beweerde- tot bezuinigingen geleid. Het is alleen maar groter en onoverzichtelijker geworden en ja, jullie hebben gelijk", zegt ze tot twee vertegenwoordigers van Jeugdzorg die aangeschoven zijn. "Het moet daar niet alleen gaan met geld er in pompen. Het is nu véél te bureaucratisch. Er zijn manieren om het anders te doen. Zo zou er meer aandacht en geld moeten komen voor dagopvang. Ik hoor van u dat er dit jaar 50 kinderen vermoord zijn. Dat moet een signaal zijn dat er in de jeugdzorg iets niet klopt. Jeugdzorg gaat ons zeer ter harte. "

Anders
Rita Verdonk gaat dus dóór. "Maar", zegt ze, "ik ga dit niet doen zoals ik dit gedaan heb. 's Ochtends om half zeven de deur uit en `s avonds om half een thuiskomen. Dat is niet vol te houden. Ik zal anders te werk gaan. Ik zie nu soms dingen in huis staan waarvan ik denk: gôh, dat is waar ook dat stond er vroeger ook. Mijn man moet ook minder eten uit de vriezer voorgezet krijgen."

"Over een paar maanden zijn de Statenverkiezingen en voor 23 van de 29 gemeenten (veelal herindelingen) waar vertegenwoordigers van Trots op Nederland zitting in hebben. Die mensen gáán er voor. Oók voor hen ga ik door. Er is nu ook een opleidingscentrum in oprichting. Dat is cement voor de samenleving omdat je van elkaar kan leren. We hebben overal goede kandidaten en doen in totaal in 39 gemeenten mee aan het raadswerk. Dáár moet het gebeuren. We zijn ook op zoek naar mensen met een landelijk netwerk. Die kunnen ons, met hun kennis en kontakten, goed van dienst zijn."
Dan kijkt de in het Nootdorpse deel van Pijnacker-Nootdorp wonende politica op haar horloge. "Ik moet nu echt weg, er wacht een volgende afspraak", en weg is
ze. Rita Verdonk raakt weer op stoom.