30 aug 2010
Onderdeel: LEI
Als consumenten kunnen zien hoe koeien, kippen en varkens daadwerkelijk
gehouden worden, kunnen ze beter bepalen wat ze er van vinden en beter
beslissen welk product ze kopen. Daarom moeten vanaf 2015 alle dieren
in de veehouderij door burgers te zien zijn in het landschap of op het
boerenbedrijf. Dit is de ambitie van het ministerie van LNV zoals
verwoord in de Nota Dierenwelzijn 2007. Het uitgangspunt roept twee
vragen op: aan welke transparantie heeft de Nederlandse samenleving
behoefte en hoe kijken ondernemers aan tegen deze ambitie? Het LEI,
onderdeel van Wageningen UR, is een onderzoek gestart naar deze vragen
en raadpleegt daarvoor zowel consumenten als ondernemers.
Om de kansen en belemmeringen in beeld te brengen die ondernemers zien
met betrekking tot het realiseren van meer transparantie worden
verschillende brancheorganisaties in de varkens-, melkvee-,
pluimveehouderij en viskwekerij geconsulteerd. Tevens wordt aan
consumenten gevraagd in hoeverre zij geïnteresseerd zijn in
transparantie en of zij verwachten daar gebruik van te zullen maken.
Ook zullen gesprekken gevoerd worden waarbij consumenten en ondernemers
samen aan tafel zitten.
Op deze wijze wordt onderzocht hoe de transparantie-ambitie van het
ministerie van LNV en van de vee- en kweekvis-houderijsectoren
gerealiseerd kan worden.
Volgens de nota Dierenwelzijn 2007oefent de consument met zijn aankopen
bedoeld of onbedoeld invloed uit op het dierenwelzijn. Net zo goed als
de boer wordt aangesproken op de productiewijze, mag de consument
worden aangesproken op zijn koopgedrag. Volgens de nota is een
belangrijk vereiste dan wel dat de consument goed wordt geïnformeerd
zodat hij weet wat hij koopt. Aan dat laatste schort het nog. Zaken als
regionaal georganiseerde open dagen en zichtstallen worden gezien als
een goed begin, maar volgens de nota is er meer nodig om de
consumentenvraag naar duurzaam geproduceerde voedingsproducten te
stimuleren.
Opzet van het onderzoek
In het onderzoek ligt de focus op (transparantie door)
kweekvisondernemers en ondernemers die vleesvarkens, vleeskuiken of
melkkoeien houden.Verschillende brancheorganisaties worden telefonisch
geconsulteerd. Bovendien zal gepeild worden of en waarom burgers
geïnteresseerd zijn in transparantie. In dit kader zullen ook
gesprekken gevoerd worden waarbij burgers en ondernemers samen aan
tafel zitten. Op deze wijze wordt door het LEI onderzocht hoe de
transparantie-ambitie van het ministerie van LNV en van de vee- en
kweekvis-houderijsectoren gerealiseerd kan worden.
U kunt als lezer hier een reactie geven, wij stellen dat zeer op prijs.
Aan het eind van dit jaar worden de eerste resultaten van het onderzoek
verwacht.
Contact
Elvi van Wijk
Elvi.vanWijk@wur.nl
Profiel
LEI