Sportjournalisten te gast bij Tour for Life - Artsen zonder Grenzen
11/08/2010 12:13
Artsen Zonder Grenzen
Amsterdam, 11 augustus 2010 - De vijftig wielerploegen van Tour for Life, waaronder een aantal bekende sportjournalisten, zijn er klaar voor: acht loodzware bergetappes voor Artsen zonder Grenzen. Eind deze maand, op 29 augustus, vertrekken ze vanuit Noord-Italië. In acht dagen fietsen ze naar de Cauberg in Valkenburg.
Acht loodzware bergetappes
De ruim vierhonderd renners staan over drie weken aan de start van de 'de tour van hun leven': de tweede editie van Tour for Life. Ze rijden dwars door de Alpen, Vogezen en Ardennen, langs wereldberoemde cols en klassieke trajecten, zo'n 150 kilometer per dag. Het doel: een miljoen ophalen voor Artsen zonder Grenzen. Elke ploeg zocht de afgelopen maanden sponsors. Ze hebben elk zo minstens 15.000 euro bijeen gebracht.
Maarten Ducrot rijdt slotetappe
Tour for Life heeft dit jaar acht bijzondere renners te gast. Dit zijn onder andere bekende schrijvers en sportjournalisten: Thijs Zonneveld, Nando Boers, Richard Plugge, Fred Segaar, Pieter Cramer, Jan Eikelboom, Dirk Jan Roeleven en Maarten Ducrot. Zij fietsen mee en doen verslag van hun observaties tijdens de tocht. De acht wielerverhalen worden gebundeld in het boek 'Bikewriters on Tour for Life 2010'. Ook daarvan gaat de opbrengst geheel naar Artsen zonder Grenzen. Schrijver Dirk Jan Roeleven: 'Zo hebben de deelnemers straks een unieke verslaggeving van hun avontuur, gezien door de ogen van beroepsschrijvers.' 'Wat ik zo mooi aan Tour for Life vind, is de tocht zelf, het landschap, de bergen en de sportieve uitdaging die echt loodzwaar is. En wat het mooier maakt dan alleen maar een zware fietstocht is dat er geld voor Artsen zonder Grenzen wordt ingezameld. Dat is heel nobel en hard nodig, want Artsen zonder Grenzen vind ik een van de meest zinvolle noodhulporganisaties.'
Ex-profwielrenner en wielercommentator Maarten Ducrot rijdt de slotetappe mee: van Grand Halleux naar Valkenburg. 'Wat een goed idee de Tour for Life; zo dwars door zes landen. Meestal is een wielertocht een ronde door één land. En dat we rijden voor Artsen zonder Grenzen is helemaal leuk. Zij doen iets concreets, gaan naar de brandhaard om levens te redden. Dat is waar artsen voor zijn bedoeld.'
Finish op de Cauberg
Na acht dagen, op 5 september, rijden de ploegen als peloton de Cauberg op, bij de finish worden ze opgewacht door hun familie en vrienden én Hans van de Weerd, directeur van Artsen zonder Grenzen. Ook wordt deze middag de sponsoropbrengst van Tour for Life 2010 bekend gemaakt, bestemd voor slachtoffers van oorlogen, natuurrampen of epidemieën.