Voedsel en Waren Autoriteit


Nieuwsbericht: nVWA onderzoekt geval van rundertuberculose

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voert onderzoek uit naar aanleiding van een geval van rundertuberculose bij een melkveebedrijf in Friesland.

Eind juli trof een dierenarts van de nVWA verschijnselen van tuberculose aan tijdens de keuring na het slachten van een rund. Het bedrijf waarvan het rund afkomstig was, werd dezelfde dag nog geblokkeerd. Deze blokkade houdt onder andere in dat er geen runderen meer afgevoerd mogen worden.

Materiaal van het geslachte dier werd voor verder onderzoek naar het Centraal Veterinair Instituut gestuurd. Dit onderzoek toonde een zeer waarschijnlijke besmetting met rundertuberculose aan. Vervolgens heeft de nVWA alle op het bedrijf aanwezige runderen onderzocht. 20% bleek positief op de test te reageren. Deze dieren zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen.

De nVWA is eveneens een onderzoek naar de herkomst van de uitbraak gestart. Hieruit blijkt tot op heden dat 7 Nederlandse bedrijven runderen aan het melkveebedrijf hebben geleverd. Al deze bedrijven worden bezocht en bij de runderen wordt eveneens een tuberculosetest uitgevoerd.
Om vast te stellen of de ziekte zich heeft verspreid naar andere bedrijven, worden ook alle bedrijven onderzocht die vanaf 1 januari 2009 dieren hebben ontvangen van het verdachte bedrijf. Dit zijn 41 bedrijven.

De overgebleven runderen op het bedrijf in Friesland worden met een tussentijd van 2 tot 4 maanden nog minimaal 2 keer onderzocht op rundertuberculose voordat het bedrijf weer wordt vrijgegeven. Van de andere bedrijven worden de eerste uitslagen in de loop van volgende week verwacht. Tot de uitslagen bekend zijn, zijn ook deze bedrijven geblokkeerd.

Rundertuberculose is een ziekte die van dieren op mensen overgedragen kan worden. Vooral het drinken van rauwe melk of het nuttigen van rauwmelkse kazen kan een risico vormen om tuberculose te krijgen. De bedrijven die bij deze tuberculose-uitbraak betrokken zijn, verhandelden geen rauwe melk of rauwmelkse kazen. De melk van deze bedrijven gaat naar een melkfabriek waar de melk wordt gepasteuriseerd. Door het pasteurisatieproces worden eventueel aanwezige bacteriën onschadelijk gemaakt.

Meer informatie:

- webdossier Rundertuberculose