Nieuwsbericht: nVWA onderzoekt geval van rundertuberculose
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voert onderzoek uit naar
aanleiding van een geval van rundertuberculose bij een melkveebedrijf
in Friesland.
Eind juli trof een dierenarts van de nVWA verschijnselen van
tuberculose aan tijdens de keuring na het slachten van een rund. Het
bedrijf waarvan het rund afkomstig was, werd dezelfde dag nog
geblokkeerd. Deze blokkade houdt onder andere in dat er geen runderen
meer afgevoerd mogen worden.
Materiaal van het geslachte dier werd voor verder onderzoek naar het
Centraal Veterinair Instituut gestuurd. Dit onderzoek toonde een zeer
waarschijnlijke besmetting met rundertuberculose aan. Vervolgens heeft
de nVWA alle op het bedrijf aanwezige runderen onderzocht. 20% bleek
positief op de test te reageren. Deze dieren zijn gedood om verdere
verspreiding te voorkomen.
De nVWA is eveneens een onderzoek naar de herkomst van de uitbraak
gestart. Hieruit blijkt tot op heden dat 7 Nederlandse bedrijven
runderen aan het melkveebedrijf hebben geleverd. Al deze bedrijven
worden bezocht en bij de runderen wordt eveneens een tuberculosetest
uitgevoerd.
Om vast te stellen of de ziekte zich heeft verspreid naar andere
bedrijven, worden ook alle bedrijven onderzocht die vanaf 1 januari
2009 dieren hebben ontvangen van het verdachte bedrijf. Dit zijn 41
bedrijven.
De overgebleven runderen op het bedrijf in Friesland worden met een
tussentijd van 2 tot 4 maanden nog minimaal 2 keer onderzocht op
rundertuberculose voordat het bedrijf weer wordt vrijgegeven. Van de
andere bedrijven worden de eerste uitslagen in de loop van volgende
week verwacht. Tot de uitslagen bekend zijn, zijn ook deze bedrijven
geblokkeerd.
Rundertuberculose is een ziekte die van dieren op mensen overgedragen
kan worden. Vooral het drinken van rauwe melk of het nuttigen van
rauwmelkse kazen kan een risico vormen om tuberculose te krijgen. De
bedrijven die bij deze tuberculose-uitbraak betrokken zijn,
verhandelden geen rauwe melk of rauwmelkse kazen. De melk van deze
bedrijven gaat naar een melkfabriek waar de melk wordt gepasteuriseerd.
Door het pasteurisatieproces worden eventueel aanwezige bacteriën
onschadelijk gemaakt.
Meer informatie:
- webdossier Rundertuberculose
Voedsel en Waren Autoriteit